Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužve na šalterima

U prijevremenu mirovinu ove godine želi 80 posto Hrvata više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog straha od najavljenih restrikcija, sve više zaposlenih bira prijevremeni odlazak u mirovinu.

Ostalo je još samo nekoliko dana za podnošenje zahtjeva pod povoljnijim uvjetima. Na šalterima je gužva, a prema posljednim podacima takvih je zahtjeva 80 posto više nego lani.

Pročitajte i ovo Uvođenje pravobranitelja za umirovljenike - 4 HZMO se oglasio Veliko razočaranje za mnoge umirovljenike: Dobili su manji dodatak od očekivanog Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa

Na šalterima mirovinskog zavoda na dan se zaprimi i pedesetak zahtjeva. Prijevremena mirovina mogla bi biti za petinu manja od pune. Nadi je to velik novac. 'Izračunala sam da će mi mirovina biti 1.800 kuna', rekla je spremačica Nada Šušić.

Stroži uvjeti ranijeg umirovljenja povećali su broj zahtjeva za čak 80 posto, u odnosu na isto razdoblje lani. U mirovinu žele većinom žene. 'Žene, jer se boje raditi do 65 godine, posebice ako rade u teškim uvjetima rada', rekao je Ilija Jurić, predstojnik HZMO-a Osijek.

'Mi koji radimo prehranjujemo gotovo jednog umirovljenika'

Nada će ranijim umirovljenjem sačuvati 300 kuna. 'Imam 37 godina staža, to nije malo, ali radim 45 godina i to je zaista previše', rekla je Nada. Za Nadinu mirovinu morat će 'potegnuti' i mladi pravnik Ivan Karalić. 'Svi mi koji radimo prehranjujemo gotovo jednog umirovljenika', rekao je Karalić.

Prosječni radni vijek hrvatskih umirovljenika iznosi 29 godina. Samo ih je 11 posto umirovljeno s punim stažem, a gotovo svaki peti korisnik je invalidske mirovine. Ivan zato nema iluzija da će u Nadinim godinama moći živjeti od mirovine.

'Ja ne vjerujem da će se ovakav mirovinski sustav održati jer nije dobar i moram tražiti alternativu, a to je polica životnog osiguranja', rekao je Karalić.

>> Popijač: U ovom stanju mirovinski sustav nije održiv

>> Tko počne raditi s 18 do pune mirovine tek za pola stoljeća!

Od Ivanovog i  doprinosa svih hrvatskih radnika država prikupi 20 milijardi kuna. No, mirovine ju stoje 35 milijardi. Manjak u proračunu Vladi je zazvonio na uzbunu. S izmjenama zakona Ivanov se naraštaj ne zamara previše. Do njihova umirovljena zakoni će se ionako 'bezbroj puta' izmijeniti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene