Obavijesti Video Pretražite Navigacija
donirati je lako

Ne bacajte hranu koja vam je ostala od blagdana: "Trebate samo otići na našu stranicu i upisati - kreni"

Bacanje hrane
Bacanje hrane DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bacanje hrane Bacanje hrane Foto: DNEVNIK.hr Dalibor Špadina Dalibor Špadina Foto: DNEVNIK.hr Orahnjača Orahnjača Foto: DNEVNIK.hr Branka Ilakovac Branka Ilakovac Foto: DNEVNIK.hr +0 Petra Mikić Galerija 1/5 >>
U potrošačkoj kulturi puno toga nepotrebno završi u otpadu, a najviše hrane baca se upravo u vrijeme blagdana. S druge strane, više od milijun građana živi na rubu siromaštva.

Odojak, francuska salata, kolači – blagdanski stol mora biti bogat, ali priznaju i same vrijedne kuharice da se rijetko kada sve pojede.

Pročitajte i ovo Mesnica - 2 Borba s inflacijom Nazire li se napokon kraj divljanju cijena hrane? Jedna stvar zavarava: "Kod toga smo imali naročito velik rast..." Hrana - 3 Nečije smeće je drugima obrok Bacamo tisuće tona hrane, a mnogi žive na rubu siromaštva: "Kada vidim ta nakrcana kolica, ja se pitam koliko njih to može pojesti"

U kante za otpad svaki čovjek u Hrvatskoj u godinu dana baci čak 75 kilograma hrane. S druge strane, brojni se hrane u pučkim kuhinjama, a istraživanja pokazuju da čak 17.000 roditelja u Hrvatskoj svojoj djeci ne mogu priuštiti obrok.

Branka Ilakovac iz Centra za prevenciju otpada od hrane doktorirala je na temi bacanje hrane pa kaže da prekomjerno kupujemo, loše planiramo obroke, odlazimo u kupovinu gladni, ne znamo rok trajanja hrane te ne znamo iskoristiti ostatke hrane.

Bacanje hrane Branka Ilakovac Foto: DNEVNIK.hr

''Možete naravno i smrznuti te viškove, iskoristiti u nekima od idućih mjeseci. Gotovo sve osim mliječnih proizvoda se može smrzavati. I meso, voće, kolači, kruh – sve to možete smrznuti, nema potrebe za bacanjem'', objašnjava Ilakovac.

Hranu se može i donirati. Humanitarna udruga Portal dobrote osmislila je aplikaciju koja spaja donatore i potrebite.

''Trebate samo otići na našu stranicu Portal dobrote i upisati 'kreni'. Javit će se naš virtualni pomoćnik, gospodin Navojec, koji će vas voditi kroz cijelu priču kako i kome donirati. Mi smo tamo spojili više od 30 udruga gdje možete donirati hranu, u pučke kuhinje'', kaže Petra Mikić iz udruge.

Bacanje hrane Petra Mikić Foto: DNEVNIK.hr

Ostaci hrane se često mogu iskorititi i za nova jela. Sve je bolje od bacanja hrane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene