Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera s draguljima

U petak osam ročišta povezanih sa Zagorcem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u petak, 14. studenoga održat će se osam sudskih ročišta po tužbama u kojima se, što kao tužitelj, što kao tuženik, pojavljuje umirovljeni general Vladimir Zagorec, koji će na sud biti doveden iz remetinečkog pritvora gdje se nalazi zbog afere s draguljima.

Glasnogovornik Općinskog kaznenog suda Dražen Kevrić izjavio je danas kako je odluka o tome da se sva ročišta vezano uz generala Zagorca održe u istom danu donesena na temelju sigurnosne procjene nadležnih tijela po kojima je sud dužan postupiti, ali i zbog manjih sudskih troškova. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ni Tuđman ni Rebić nisu vidjeli dragulje 'Ispada da imamo lebdeće kamenje, a nitko ne zna čije je' Slika nije dostupna Božo Prka 'Zagorec nije mogao telefonom osigurati novac za naoružanje'

>> Zagorec ne bi suđenje jer se radi o 'politički motiviranom procesu'

'Kada bi se rasprave održavale gotovo svaki dan onda bi to iziskivalo puno veće troškove', rekao je Kevrić, dodavši da će svih osam ročišta biti održano u istoj prostoriji suda, počevši od jutra.

Potvrdio je da je sud već izdao nalog da se Zagorec u petak ujutro iz pritvora u zatvoru u Remetincu dovede na sud, ali i istaknuo kako sud samo izdaje nalog, a da o njegovu prijevozu na ročišta brine pravosudna policija i druge službe koje provode sigurnosne i druge provjere.

Zagorec bi se u petak trebao očitovati je li suglasan sa zahtjevom za njegovim dopunskim izručenjem i suđenjem na temelju optužbi da je poticao Suzannu di Mauro Bunjevac da ometa istragu koja se protiv njega vodila zbog afere s draguljima, te da mu pomaže u bijegu.

Ostala ročišta vezana su uz klevete, u kojima se Zagorec uglavnom pojavljuje kao privatni tužitelj.

Zagorec je za klevetu tužio novinara Ivicu Đikića, jer ga je u jednom tekstu nazvao 'general-kriminalcem', a za klevetu je tužio još jednog novinara, kolumnista jednog djevnog lista Ivana Zvonimira Čička.

Bivšeg ministra obrane Martina Špegelja, Zagorec je za klevetu tužio zbog Špegeljevog intervjua iz prošle godine kada ga je prozvao da se okoristio u vrijeme nabave oružja za obranu Hrvatske. Špegelj je izjavio da su Zagorec i njegovi ljudi slobodno raspolagali milijardom američkih dolara na više od 50 tajnih računa koji su, namijenjeni nabavi oružja, otvarani u više europskih država.

Za klevetu je tužio i književnicu Vedranu Rudan, koja je u kolumni u Nacionalu napisala da su 'hrvatski pljačkaši najgori zločinci, jer jedni drugima otimaju dječurliju'.

Zagorec je za klevetu tužio i bivšu tajnicu njegova ureda u MORH-u Snježanu Šiprag, koja ga je u istrazi optužila za krađu dragulja, a ona mu je uzvratila protutužbom u kojoj ga tereti da ju je oklevetao izjavom da je ljubavnica Hrvoja Petrača.

Zagorec je, nakon izručenja iz Austrije, pritvoren u remetinečkom zatvoru na temelju optužbi da je zlouporabio položaj i ovlasti, jer je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a 2000. odnio torbu s draguljima vrijednima oko pet milijuna američkih dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene