Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović za Reuters

'U osjetljivoj smo situaciju jer graničimo s Bosnom u kojoj živi puno muslimana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Dubrovniku da je kraj lipnja i dalje ciljani datum za završetak pristupnih pregovora s EU-om te upozorio da bi odgoda stvorila nezadovoljstvo građana koje bi moglo utjecati na ishod referenduma o pristupanju Hrvatske Uniji.

'Naši građani čekaju i čekaju i ako stalno odgađate i odgađate, to stvara određeno nezadovoljstvo koje čak može utjecati na naš referendum', rekao je Josipović u intervjuu za britansku novinsku agenciju Reuters.

'Stoga je jako važno dovršiti pregovore što je prije moguće, osobito stoga što smo uvjereni da smo ispunili gotovo sva mjerila', naglasio je hrvatski predsjednik.

>> 'Razaranje Dubrovnika ratni je zločin'

Po njegovim riječima, parlamentarni izbori trebali bi se održati ubrzo nakon kraja pregovora, a nedugo nakon toga i referendum o priključenju EU-u.

'Ono što je posebno važno je da se izbori održe prije referenduma kako se referendum ne bi povezivao s jednom ili drugom strankom....Nova vlada treba pripremiti referendum bez političkih sukoba', istaknuo je šef hrvatske države.

Josipović smatra da će većina građana glasovati za ulazak u Uniju, ali i upozorava da ih nezadovoljstvo može odvratiti od izlaska na birališta.

'Neuspjeh referenduma bit će katastrofa ne samo za Hrvatsku, nego i za EU jer je Hrvatska na neki način mjerilo uspjeha Europe u ovoj regiji', rekao je Josipović.

'Nadam se da sukob u Libiji neće utjecati na odnose naroda u Bosni'

Predsjednik je u intervjuu govorio i o nemirima u Libiji ističući kako je zabrinut da bi zbivanja u toj sjevernoafričkoj državi mogla utjecati na radikalne muslimane u susjednoj BiH.

'To je definitivno sigurnosni problem ne samo za njih (sjevernu Afriku), nego za cijelu južnu Europu', kazao je Josipović.

'Mi smo u osobito osjetljivoj situaciji jer graničimo s Bosnom u kojoj živi puno muslimana i nadam se da taj sukob, osobito u Libiji, neće utjecati na odnose različitih nacionalnosti u Bosni u u susjednim zemljama', zaključio je Josipović.

Istaknuo je da je zabrinut time što je u Bosni bilo radikala, osobito tijekom rata u toj zemlji, koji su došli iz drugih zemalja i dodao da su 'neki od njih još tamo, a neki su otišli iz Bosne'.

'Mislim da je lokalno muslimansko stanovništvo samosvjesno, da razumije i dijeli europske vrijednosti i cijeni dobrosusjedsku suradnju', rekao je Josipović u intervjuu Reutersu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene