448458
448458
448458
448458
448458

STOTINJAK DJECE BEZ ASISTENATA Ministar umiruje: 'Nitko neće biti zakinut'

  • , 31.08.2016., 08:02
  • Autor:
  • komentara

Tehnički ministar Predrag Šustar kaže da su odluke za više od 2.500 djece su donesene na vrijeme i da će djeca ipak dobiti asistente u nastavi.

 
 
 
 
Novac za asistente (Video: Dnevnik Nove TV)
Novac za asistente (Video: Dnevnik Nove TV)

Manje od tjedan dana ostalo je do početka školske godine, no stotinjak djece s poteškoćama u razvoju u školu će bez pomoćnika u nastavi. Udruge osoba s invaliditetom upozoravaju kako novac za pomoćnike nisu dobila ni djeca koja su ga do sada imala. A tehnički ministar Predrag Šustar umiruje. Kaže da su odluke za više od 2.500 djece su donesene na vrijeme i da nitko neće biti zakinut.

U zadnji čas 15-godišnja Klara saznala je dobre vijesti. Od ponedjeljka će ipak ići u školu uz svoju asistenticu. 'Bez Marine ne bih mogla pratiti da pišem, mogla bih samo slušati', rekla je Klara Paškvan Leksić.

Početak školske godine uz asistente će početi za 2.500 učenika. Za što je osigurano 74 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda i još 11 milijuna iz državnog proračuna. Iako ove godine većina djece pomoć dobiva na vrijeme, udruge upozoravaju, zahtjevi za stotinjak djece su odbijeni.

'Ovo je katastrofa, mi smo sa Županijom u dogovoru da tri udruge iz Rijeke se jave za 30 osobnih asistenata. Od tih 30 dobili smo 14, 16. Svi ti su prošlih godina imali asistente ove godine ih nemaju', rekao je Miljenko Mišljenović, predsjednik Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom PGŽ Rijeka.

Iako u udrugama tvrde kako su odbijena i djeca s primjerice celebralnom paralizom, tehnički ministar obrazovanja umiruje.

'Dovoljno je sve na vrijeme napravljeno, ne vidim razloga da sam početak školske godine bude kako je planiran i da ne bude nikakvog kašnjenja i da nitko ne bude zakinut. Vjerujte mi, imate jamstav i ministrstva i svih tijela državne uprave da nitko neće biti zakinut', kazao je tehnički ministar obrazovanja Predrag Šustar.

U tri godine udvostručio se broj djece kojima je potreban asistent. A njihovi pomoćnici u novoj školskoj godini radit će najviše 20 sati na tjedan, što prije nije bilo ograničeno. No potrebe djece su, tvrde upućeni, znatno veće.

'Bili smo jako iznenađeni da baš niti jedno dijete nije odobreno, dakle nikome nisu dali. Pregledali smo dokumentaciju, vidimo da je bila ispravna', rekla je Dijana Ivanišević, tajnica Društva multiple skleroze PGŽ, Rijeka.

U novu školsku godinu, dio će učenika, čini se, ipak privremeno morati bez asistenta. Jer djeca koja su odbijena sada moraju čekati novac iz gradskih i županijskih blagajni, ili putem javnih radova.

'Da li je to u prvom razredu, ili u nekom drugom razredu ako se pokaže potreba mi imamo osigurana sredstva da uskočimo sa još ponekim pomoćnikom', kazao je gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel.

Baš kao i kada su u pitanju udžbenici ili prijevoz, dodatni pomoćnici za dio mališana, čini se, ovisit će o proračunu njihova kraja.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se