448395
448395
448395
448395
448395

Ministarstvo osiguralo bespovratna sredstva za rad 2030 asistenata u nastavi

  • , 30.08.2016., 13:45
  • Autor:
  • komentara

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u utorak su svečano potpisani ugovori za financiranje 2030 asistenata u nastavi za ukupno 2268 učenika s teškoćama u razvoju koji pohađaju osnovne i srednje škole.

 
 
 
 
Predrag Šustar (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Predrag Šustar (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ugovore koje su dobili temeljem javnog natječaja, osnivačima škola tj. predstavnicima gradova i županija, uručili su ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Financiranje tolikog broja asistenata omogućilo je povlačenje bespovratnih 74,7 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

Prisjećajući se proteklih godina kada novac za asistente u nastavi nije bio osiguran i kada su i djeca i roditelji bili pod stresom ministar Šustar izrazio je zadovoljstvo što je pred početak ove školske godine to pitanje riješeno u cijelosti.

Svima su nam usta puna inkluzije. To je vrednota koju smo preuzeli od EU-a, ali to je i naša obveza prema našoj djeci, rekao je Šustar. Zahvalio je svima na uloženom trudu za osiguravanje bespovratnog novca iz Europskog socijalnog fonda.

Pokazali ste visoku razinu komunikacije i suradnje i zato je rezultat postignut, rekao je.

Svim učenicima zaželio je miran i stabilan početak nove školske godine poručivši im da budu okrenuti učenju.

"Učenje je najljepša stvar i užitak". Budite puni žara i revni i tako ćete dati puni doprinos hrvatskom društvu", poručio je učenicima ministar Šustar.

Veliki posao u osiguravanju novca za rad asistenata u nastavi dali su i djelatnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Pomoćnica ministrice Katarina Ivanković Knežić podsjetila je da su prije dvije godine ovakvi ugovori potpisivani tek u listopadu. Ovo je prvi puta da je čitav posao obavljen na vrijeme i da se u početak nove školske godine ulazi smireno, i što se tiče osiguravanja asistenata u nastavi i školske prehrane za siromašnu djecu.

Izrazila je nadu da će sljedeće godine novac biti osiguran i za asistente za djecu predškolske dobi i da će Hrvatska uskoro dobiti i zakonodavni okvir kojim će pitanje asistenata sustavno urediti.

Ukoliko se tijekom godine ukaže potreba za još asistenata trudit ćemo se to osigurati, poručila je Ivanković Knežić.

Ugovore je potpisalo 49 predstavnika gradova i županija, a zajednički im je stav da su im ta sredstva itekako dobro došla za pomoć djeci s poteškoćama i njihovim roditeljima. Bespovratna sredstva iz europskog socijalnog fonda od 74,7 milijuna kuna iznose 85 posto potreba, dok ostatak osiguravaju jedinice lokalne uprave i samouprave. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se