458685
458685
458685
458685
458685

Je li salmonela otkrivena u mesu opasna?

  • , 28.11.2016., 22:02
  • Autor:
  • komentara

Vrsta salmonele koja je pronađena u nekoliko domaćih proizvođača piletine - salmonela infantis - razlog je prepucavanja između proizvođača i inspekcija.

 
 
 
 
Prepucavanje proizvođača i inspekcija (Video: Dnevnik Nove TV)
Prepucavanje proizvođača i inspekcija (Video: Dnevnik Nove TV)

Dok se proizvođači pozivaju na europsku uredbu koja tu bakteriju nema na zabranjenoj listi, inspekcije i ministar poljoprivrede pozivaju se na hrvatske kriterije i tvrde - ta je salmonela opasna. Zanimljivo - Hrvatska nema u zakonu mnogo riješenih stvari.

Domaća piletina i dalje je tražena, a trgovci uvjeravaju kako je meso prošlo sve kontrole.

"Mi smo maleni i kod nas prije nego pile iziđe iz klaonice ima detaljan pregled“, kaže prodavačica Ana Jurač i dodaje kako se obavlja i pregled za salmonelu infantis.

Upravo ta vrsta salmonele pronađena je u nekoliko domaćih proizvođača. Branili su se tvrdnjom da u zakonu ne stoji da je ta vrsta bakterija opasna. Ministar poljoprivrede im uzvraća.

Tolušić: "Skuahjte ručak pa mi se javite"

"Svi oni koji misle da ova salmonela nije škodljiva predlažem da to zaraženo meso naprave jedan ručak pa neka mi se jave sutra u isto ovo vrijeme“, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iako uredba Europske komisije taj soj salmonele ne zabranjuje, sanitarna inspekcija meso zaraženo tom bakterijom povlači s tržišta.

"Sanitarna inspekcija je temeljem Procjene rizika i Zakona o hrani donijela mjere povlačenja s tržišta i zbrinjavanja nesukladne hrane te je podigla optužne prijedloge“, poručuju iz Sanitarne.

U ministarstvu poljoprivrede kažu, europska uredba dopušta državi članici da sama odluči što će zabraniti.

"Pridržavamo se propisa EU, hrvatskih zakona i procjene rizika što nam dopuštaju rezolucije vijeća Europe, ništa drugo“, kaže Tolušić.

Agencija za hranu: "Postoji rizik za zdravlje"

Da postoji rizik za zdravlje tvrde i u Agenciji za hranu.

"Taj soj je opasan jednako kao i sve ostale salmonele i enteritidis i tifimurium koje su i navedene u uredbi“, kaže Birigita Hengl, načelnica odjela za procjenu rizika Hrvatske agencije za hranu.

Očekuje i da će svoja pravila uskoro promijeniti i Europska unija.

"U trenutku kad uvide da se broj ljudi oboljelih od salmonele infantis povećava kao i da se povećava njena prisutnost kako u primarnoj proizvodnji tako i u mesu peradi“, kaže Hengl.

U ministarstvu poljoprivrede objašnjavaju i da Europska uredba ne propisuje ni utvrđivanje salmonele u jajima - a nedavno smo imali smrtni slučaj upravo zbog salmonele u jajima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se