Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigli na liječenje

Ministar Medved o ozljedama ukrajinskih ranjenika: "Radi se o različitim eksplozivnim, prostrijelnim ozljedama, specifičnim za rat"

Aktualno Galerija Ministarstvo hrvatskih branitelja Ministarstvo hrvatskih branitelja Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja Stigli ranjenici iz Ukrajine Stigli ranjenici iz Ukrajine Foto: DNEVNIK.hr Amela Čilić, novinarka Nove TV Amela Čilić, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Galerija 1/4 >>
Ukupno 19 ranjenika ukrajinskih branitelja zajedno s još devet članova njihovih obitelji stigli su danas u zagrebačku zračnu luku. Dočekao ih je potpredsjednik Vlade Tomo Medved koji je ujedno i predsjednik radne skupine zadužene za prihvat ukrajinskih ranjenika.

Danas je u Hrvatsku pristiglo 19 ranjenih osoba iz Ukrajine, u čijoj je pratnji devet osoba, članova njihovih obitelji. Ranjene osobe bit će tijekom dana zbrinute u zdravstvenim ustanovama radi daljnjeg liječenja i rehabilitacije.

"Vjerujemo u uspješnost liječenja i poboljšanje njihova zdravstvenog stanja te im želimo što brži oporavak", poručili su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Sve osobe ostvarit će status osoba pod privremenom zaštitom te sukladno zakonskim propisima i prava kao i druge raseljene osobe u Republici Hrvatskoj.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 16. ožujka 2023. godine donijela je Odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Republici Hrvatskoj. To uključuje prijam, trijažu, liječenje i rehabilitaciju ranjenih osoba iz Ukrajine.

Pročitajte i ovo Ukrajinci u Hrvatskoj Promjena života Ukrajinske izbjeglice trebale bi se zapošljavati u privatnom sektoru: No na razini institucija i dalje se bore s raznim preprekama

"S obzirom na naše iskustvo Domovinskog rata, Hrvatska je spremna podijeliti svoje znanje, stručnost i iskustvo s ciljem medicinskog zbrinjavanja ranjenih osoba iz Ukrajine", rekli su iz Ministarstva.

"Sve ostale informacije komunicirat će se naknadno i redovito, a naglašavamo kako provedbom ove aktivnosti Vlada RH nastavlja ustrajno i dosljedno iskazivati potporu ukrajinskom narodu, u političkom, diplomatskom, vojnom, kao i u humanitarnom smislu", poručili su za kraj.

Zamolili su medije za razumijevanje s obzirom na okolnosti koje se odnose na zaštitu privatnosti ranjenih i osiguravanja uvjeta potrebnih za nesmetano liječenje.

"U okviru šire pomoćI Ukrajini"

O kakvim je ozljedama riječ s potrpredsjednikom Vlade, Tomom Medvedom, razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV, Amela Čilić.

"Radi se o različitim eksplozivnim, prostrijelnim ozljedama. One koje su specifične za ratne okolnosti i koje su vezane uz vatreno oružje", rekao je Medved.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čuju se eksplozije Ukrajinci pripremaju protuofenzivu: "Zahuktava se na okupiranim područjima"

"Republika Hrvatska ima veliki broj liječnika koji su u vrijeme Domovinskog rata sanirali ratne ozljede. Time smo kao još jednim dodatnim argumentom ponudili pomoć ukrajinskom narodu", zaključio je Medved. 

Inače, ovo je tek prvi dolazak, prve skupine ukrajinskih ranjenika. U svakom slučaju će ih biti još, a sve je to dogovoreno još prije mjesec dana u okviru šire pomoći Ukrajini.

Znamo već da Hrvatska šalje 14 vojnih transportnih helikoptera. DORH će sudjelovati u raščišćavanju ratnih zločina u Buči, a Hrvatska će ponuditi svoju pomoć i iskustvo kada je riječ o razminiranju ukrajinskog teritorija.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene