Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje Pulsa

Sanader i Milanović vode mrtvu utrku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građane čeka godina krize, a Vladu godina u kojoj mora dokazati da je sposobna voditi zemlju. Prema posljednjem Pulsovom istraživanju hrvatski građani ne bi na referendumu poduprli ulazak Hrvatske u EU.

U prosincu, kad se Vlada suočila sa zahtjevima Bruxellesa za zatvaranjem dijela brodogradilišta te slovenskim vetom na otvaranje 10 poglavlja, zagovornika ulaska u Uniju je 46, a protivnika 43 posto. Glavni zagovornici europske ideje birači su HDZ-a i SDP-a. Euroskeptici su već mjesecima birači HSS-a, ali i narodnjaci. Vesna Pusić sa Sanaderom radi na europskoj ideji, ali bi se mogla pozabaviti svojim biračima. Naime gotovo 60 posto narodnjaka je protiv ulaska u Europsku uniju. 

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

Mrtva utrka Sanadera i Milanovića

Zoran Milanović i Ivo Sanader, baš kao i njihove stranke, godinu dana vode mrtvu utrku. No, 2007. SDP zaključuje s blagom prednošću. Za tu je stranku prosinac najbolji u zadnjih godinu dana, dok je HDZ-u rezultat u tom mjesecu najlošiji u istom razdoblju. Prvu godinu drugog Sanaderova mandata s blagim rastom zaključuju narodnajci i seljaci. A da su kojim slučajem izbori danas u zastupničkim klupama sjedili bi još umirovljenici i pravaši. 

Hrvatska ide lošim smjerom

U pet godina na vlasti birači nikada nisu imali tako loše mišljenje kojim smjerom ide Hrvatska. Čak 73 posto misli da Hrvatska ide u lošem smjeru, a prava gospodarska kriza koja se najavljuje, Hrvatsku još nije ni udarila svom snagom. Ni većina HDZ-ovih birača ne misli kako zemlja ide u dobrom smjeru. Zanimljivo kako 80 posto HSS-ovih birača, Sanaderova koalicijskog partnera, smatra kako zemlja ide u lošem smjeru.

Rad Sanaderova kabineta

Nakon godine dana drugog mandata u Banskim dvorima gotovo 70 posto birača ne odobrava rad Sanderova kabineta. Sanader se još jedino može pouzdati u svoje biračko tijelo, oprobeno je ionako pritiv njega, a opreza mora biti spram HSS-ovih birača koji očito sebe ne doživljavaju kao dio vlasti.
I unatoč po Sanaderu crnim brojkama, može biti siguran da će još tri godine biti u Banskim dvorima kao premijer. U to osim HDZ-ovaca vjeruju i SDP-ovci i narodnjaci. A najsumnjičaviji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene