Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički analitičari složni

U dvoboju s Josipovićem, Hebrang nema šanse

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović jučer je voljom dijela SDP-ovog članstva postao kandidat za predsjednika Republike Hrvatske. Davor Gjenero i Damir Grubiša, ugledni politički analitičari, rekli su za Dnevnik.hr što misle o pobjedi Josipovića nad Jurčićem, prognozirali Josipovićev uspjeh na izborima te što od njega očekuju ukoliko postane predsjednik države.

Damir Gjenero smatra kako je za SDP izbor Josipovića za predsjedničkog kandidata puno mudriji od Jurčića. 'Josipović u većoj mjeri zastupa sustav liberalno demokratskih vrednota koje su važnije za predsjednika republike', rekao je Gjenero. 'Radi se o čovjeku koji dosad nije bio previše po medijima i o čovjeku koji ima pristojan javni imidž, za njega se ne vežu skandali i on ne izaziva animozitet već upravo suprotno', dodao je Gjenero i rekao kako ipak Josipovićeva predsjednička kampanja neće biti lagana.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović posjet Zlataru Milanović: "Hrvatska je dno Europske unije, svaki dan se molimo za Bugarsku" Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti

Naime Gjenero smatra kako predsjednički kandidat ne mora biti akter koji homogenizira skupinu, no mora biti čovjek spreman na kompromis. Gjenero drži da bi Josipoviću kampanja mogla biti problematična zbog načina na koji ga je SDP izabrao za kandidata. 'Oni su prije izbora kandidata trebali napraviti konsenzus s HNS-om i IDS-om te na taj način izbjeći konflikte u toj skupini', drži Gjenero te dodaje kako je u tom kontekstu Josipović puno bolji kandidat od Jurčića jer bi on HNS-u i IDS-u bio neprihvatljiv.

'Josipović sličan slovenskom predsjedniku'

Za Josipovića bi mogla biti loša traljava SDP-ova predsjednička kampanja Davor Gjenero 'Na ovim će izborima ključnu ulogu imati stranački kandidati. Drugačija su vremena od onih kada je pobijedio Mesić. Ako HDZ-ov predsjednički kandidat bude Hebrang, onda očekujem njega i Josipovića u dugom krugu' rekao je Gjenero i napomenuo kako u bici između s Josipovićem Hebrang nema nikakve šanse. 'Hebrang će u prvom krugu okupiti relativan broj glasova i potući predsjedničke kandidate koji dolaze HDZ-u s desna. No, on nema potencijala u drugom krugu. Josipović, s druge strane, ne izaziva čvrste emocije pa samim time ne stvara antagonizam i time otvara šire polje za osvajanje glasova', objasnio je Gjenero.

Ako Ivo Josipović postane predsjednik, Gjenero od njega očekivao drugačiji stil od Mesićevog. ' On će se više aktivirati na međunarodnom polju. Josipović je zapravo vrlo sličan slovenskom predsjedniku Tuerku, i po obrazovanju i po karakteru, samo što Tuerk ima više diplomatskog iskustva', rekao je Gjenero. Ocijenio je kako se Josipović, ukoliko postane predsjednik, neće dati tretirati kao stranački akter, neće se dati potiskivati iz kadrovskih izbora, pogotova kada se priča o vanjskoj politici te će pri kreiranju politike inzistirati na temeljnim ljudskim vrijednostima.

'Josipović u utrci za predsjedničku fotelju ima ozbiljnih šansi. No, tu šansu može umanjiti traljava SDP-ov kampanja jer oni izborom predsjedničkog kandidata niti su stranku napravili homogenijom, niti su aktivirali glasače ili dobili javni odjek. Samo su potrošli energiju i novac, pa je stoga veoma loše za Josipovića ako će tako traljavo voditi i njegovu kampanju jer je on pristojan, dobar i kvalitetan kandidat', zaljučio je Gjenero.

Damir Grubiša, ugledni politički analitičar, također smatra da je Ivo Josipović znatno prikladniji predsjednički kandidat od Ljube Jurčića jer savršeno odgovara ustavnom profilu predsjednika. 'On je čovjek koji savršeno poznaje pravo, dok je Jurčić ekonomist koji bi puno bolje odgovarao za poziciju ministra, premijera ili guvernera, odnosno, on bi se bolje snalazio na makroekonomskim poljima', kaže za Dnevnik.hr Grubiša.

Očita Josipovićeva prednost pred Hebrangom

Grubiša smatra da je Josipoviću nenametljivost prednost spram drugih predsjedničkih kandidata, isto kao i činjenica da nije profesionalni političar te bi kao takav mogao biti prepoznat od strane građanskog biračkog tijela. Na upit kakve prognoze daje Josipoviću ako Hebrang bude HDZ-ov kandidat, Grubiša kaže da je onda Josipovićeva prednost još očitija.

>> Ivo Josipović je kandidat SDP-a za predsjednika RH

>> Andrija Hebrang o predsjedničkoj kandidaturi kod Bage

'Hebrang je ideolog i tipični političar, a Josipović je građanin u politici, što bi moglo biti presudno u ovo krizno političko vrijeme', rekao je Grubiša. Dodao je da bi se Josipović kao predsjednik mogao predstavljati iznad stranke iz koje je došao, što njemu zapravo ni ne bi bilo teško jer se nikada sa strankom nije identificirao. 'Od Josipovića kao od predsjednika Republike Hrvatske možemo očekivati nepristranost, stručno ispunjavanje ovlasti, manje političke demagogije od sadašnjeg predsjednika Mesića, te čvrstu identifikaciju s pravnom državom što je itekako bitno jer sada pravna država šepa na svakom planu', zaključio je Grubiša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene