Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski dan sjećanja

'Sve žrtve, bez obzira s koje strane dolazile, treba istražiti i dostojanstveno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima obilježile su danas u Đakovu žrtvoslovne udruge - đakovački ogranak Hrvatskog društva političkih zatvorenika i đakovačko krilo Hrvatskog obrednog zdruga 'Jazovka'.

Njihovi predstavnici položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika žrtvama komunizma u Đakovu i Đakovštini 'Glava koja tone' u centru grada.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici" Ivica i Marijana Puljak "Ili Puljak ili Split" HDZ odgovorio na objavu Marijane Puljak: "Još se time hvale"

Prema riječima predsjednika đakovačkog krila HOZ-a Jazovka Pere Šole, na području Đakovštine je oko 1.700 žrtava nacizma i 3.000 žrtava komunizma. Žrtvoslovne udruge u gradu dosad su otkrile i evidentirale te obilježile oko sto grobišta prešućenih žrtava komunizma u Đakovštini, rekao je Šola.

Dodao je kako su na području Đakovštine djelovala dva logora i to za vrijeme i netom poslije II. svjetskog rata - u samome Đakovu sabirni logor za Židove, a u Krndiji pokraj Đakova logor za pripadnike njemačke manjine. Kroz logor za Židove prošlo je oko 2.000 žena, djece i staraca, mahom ih BiH, a smrtno je stradalo njih oko 560, dok je u logoru Krndija smrtno stradalo oko 360 pripadnika njemačke zajednice, dodao je Šola.

Split: HDZ obilježio Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizama

Čelnici splitskog gradskog i županijskog HDZ-a u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima su položili vijenac na Katalinića brigu na spomen obilježju koje simbolizira žrtve svih totalitarizama, pri čemu su istaknuli kako se u Hrvatskoj dio tih zločina, oni počinjeni u vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima, još uvijek relativiziraju.

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je tom prigodom istaknuo kako je hrvatski narod pretrpio velike žrtve koje su mu nanijeli fašistiički, nacistički i komunistički režimi. Naglasio je kako je o fašističkim i nacističkim zločinima uglavnom sve istraženo dok to nije slučaj s komunističkim zločinima.

'Na žalost, u Hrvatskoj se i dalje prikriveno relativiziraju i zataškavaju zvjerstva i zločini jugokomunističkog režima', istaknuo je Škorić. Zamjerio je aktualnoj vlasti da, kako se izrazio, još uvijek nema jednak odnos prema žrtvama svih totalitatnih režima - nacizma, fašizma i komunizma, te da žrtve dijeli na 'naše' i 'vaše'.

Na Katalinića brigu, gdje je pložen vijenac, nakon Drugog svjetskog rata u vrijeme komunističkog režima bilo je sjedište Službe državne bezbjednosti (SDB) u Splitu gdje je, po Škorićevim riječima, bio zloglasni zatvor u kojem su ljudi mučeni, a nekima oduziman i život.

'Katalinića brig je najbolji spomenik sustava koji je gazio ljudsko lice u svim njegovim dimenzijama, on je Brig patnje i zločina', kazao je Škorić.

Predsjednik županijskog splitsko-dalmatinskog HDZ-a Ante Sanader je izrazio žaljenje što današnji dan, kako se izrazio, 'ne uvažavaju ni Hrvatski sabor, ni Vlada ni predsjednik Republike'.

'Kao saborski zastupnik postavljam pitanje zašto Hrvatski sabor niti jednim činom ne obilježava ovaj dan sjećanja na žrtve svih totalitarizama, koji je prihvatio Europski parlament. Je li to strah prema prošlosti i prema žrtvama koje su pale od totalitarnih režima?', kazao je Sanader.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je istaknuo kako je nužno izražavati pijetet prema žrtvama svih totalitarizama. 'Sve žrtve, bez obzira s koje strane dolazile, treba istražiti i dostojanstveno obilježiti jer svaka manipulacija, prikrivanje i prešućivanje bilo koje žrtve ponovni je zločin nad tim žrtvama', istaknuo je župan Ževrnja.

Predstavnici HDZ-a obilježavaju Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizama danas polaganjem vijenaca i u drugim dijelovima Hrvatske te u Zagrebu.

Spomendan posvećen žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima na državnom nivou, u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, izaslanika predsjednika RH, predstavnika Vlade i diplomatskog zbora, danas se obilježava kod Spomen područja Jadovno, na mjestu ustaškog koncentracijskog logora, a nakon toga kod jame Jazovke, u kojoj su žrtve partizanskih zločina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene