Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mučenje hrvatskih zarobljenika

U Crnoj Gori počelo ponovno suđenje za Morinj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ponovnom suđenju šestorici pripadnika bivše JNA, optuženih za mučenje zarobljenika s dubrovačkog ratišta 1991. i 1992. godine u logoru Morinj kod Kotora, koje je u četvrtak započelo u višem sudu u Podgorici, državno je odvjetništvo ostalo pri ranijoj optužbi da je počinjen ratni zločin prema zarobljenicima i civilima, dok su svi optuženi odbacili krivnju.

Prvostupanjskom presudom Mlađen Govedarica, Zlatk Tarle, Ivo Gojnić, Boro Gligić, Špiro Lučić i Ivo Menzalin proglašeni su krivima i osuđeni ukupno na 16 i pol godina zatvora, dok je prizivni sud naredio novo suđenje.

Na početku rasprave došlo je do polemike između posebne državne odvjetnice Lidije Vukčević, koja je optužene teretila za ratni zločin protiv zarobljenika ali i civilnog stanovništva, i odvjetnika obrane koji su tražili da se u skladu s odlukom prizivnog suda briše drugi dio optužbe koji se odnosi na mučenje civila.

Državno je odvjetništvo međutim ostalo pri optužnici i tvrdnji da su optuženi u sabirnom centru Morinj kod Kotora, od listopada 1991. do kolovoza 1992. godine, mučili hrvatske zarobljenike i civile, kršeći odredbe međunarodnog prava. Svi optuženi u svojim su iskazima odbacili optužbu.

Optuženi Mlađen Govedarica izjavio da je vojna obavještajna služba uništila dokumentaciju iz Morinja, a najavio je tužbu protiv čelnika Udruge dubrovačkih logoraša. Ustvrdio je da on nije ispitivao zarobljenike, te da ga je u tu priču ubacio Zdenko Bulić, čelnik Udruge logoraša iz Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crna Gora: Šestorica optužena za mučenje hrvatskih ratnih zarobljenika Slika nije dostupna Podgorica: Šest osoba osumnjičeno za zlodjela u logoru Morinj

'Bulića sam u vojarni Kumbor čak spasio odlinča. Ponovno bih to učinio, ali ću ga zbog lažnih optužbi svakako tužiti', najavio je Govedarica. Prvi put pred sudom je dao iskaz Ivo Menzalin, koji je do početka ožujka bio u bijegu, pa mu se u prvostupanjskom postupku sudilo u odsutnosti.

Menzalin je odbacio optužbu da je tukao zarobljenike. Gojnić, Lučić, Gligić i Tarle također su izjavili da nisu krivi i odbacili su navode iz optužnice da su mučili zarobljenike. Osim Menzalina, koji je u pritvoru, ostali optuženi brane se sa slobode. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene