Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: Prosvjed selili po gradu

Prosvjednici šetali policiju po Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antivladin prosvjed nešto prije 22 sata je završio, nakon što se većina prosvjednika počela razilaziti. No, jedna je grupa čak krenula prema stanu premijerke Jadranke Kosor.

Novi prosvjed Facebook aktivista počeo je u 18 sati na Cvjetnom trgu, no prosvjednici su uskoro krenuli na pohod po gradu. Prvo su krenuli prema Markovu trgu, no policija ih je zaustavila u Radićevoj ulici. Zatim su se uputili prema središnjici HDZ-a. Unatoč jakim policijskim snagama, koje su blokirale pristupe Trgu žrtava fašizma, oko tisuću prosvjednika je ipak prodrlo pred središnjicu HDZ-a. No, sam pristup zgradi zapriječio je kordon policije. Dio prometnica i tramvajskih pruga bio je zatvoren, pa se promet preusmjeravao okolnim putevima.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Tamo nije bilo incidenata, prosvjednici su bili mirni i izvikivali parole kojima pozivaju premijerku i Vladu na odlazak. No, nešto prije 20 sati, uz povike 'Idemo na Markov trg!', prosvjednici su prosvjed premjestili pred Nacionalnu sveučilišnu biblioteku, gdje se održala dodjela nagrada Zlatna kuna, zbog čega se tamo okupio dio državnog vrha i gospodarstvenici. Tamo je bila i premijerka Jadranka Kosor, ali i predsjednik Ivo Josipović. Oko 500 prosvjednika uzvikivalo je parole, a poletjelo je i nekoliko jaja.

Jedna grupa krenula prema stanu Jadranke Kosor

Prosvjednici su zatim Savskom ulicom krenuli prema središtu Zagreba. Savska je bila zatvorena za promet. Ispred prosvjednika išla su policijska kola, a iza njih velik broj policajaca i policijskih kola. Prosvjednici su uzvikivali parolu 'Svi na ulice!', a doznajemo da se dio građana doista i odazvao te je tako broj prosvjednika porastao. Po dolasku na glavni zagrebački trg, krenuli su put Jurišićeve, da bi svi odjednom potrčali u drugom smijeru, prema Kaptolu.

Skupina od 500-tinjak, uglavnom mladih prosvjednika, krenula je tada ponovno prema Markovu trgu, no policija je blokirala ispred Kamenitih vrata te su na kraju odustali od prosvjeda i najavili novi prosvjed za srijedu također na Cvjetnome trgu, a zatim mirnu povorku gradom.

No, jedna je grupa tada krenula prema stanu u kojem živi premijerka Jadranka Kosor. Ipak, policija ih je zaustavila na Maksimirskoj ulici kod Dinamovog stadiona, pa su se prosvjednici raštrkali po okolnim ulicama.

Pet privedenih

Zagrebačka policija privela je pet osoba prije jučerašnjeg prosvjeda. Tijekom prosvjeda policija dosad nije intervenirala.
Glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić potvrdila je da je pet osoba privedeno prije početka prosvjeda i to zbog posjedovanja pirotehničkih sredstava i predmeta kojima se mogu nanijeti ozljede. Po riječima Jelene Bikić, do sada nije bilo ozlijeđenih.

Na Cvjetnom 200-tinjak ljudi

Nakon obraćanja Ivana Pernara koji se obratio megafonom, okupljeni su počeli sa skandiranjem 'Idemo pred HDZ!'. Prosvjednici su krenuli prema Markovu trgu i zaustavili su se pred policijskom barikadom u Radićevoj ulici. Kako doznajemo, na policiju je bačena jedna boca, no sami prosvjednici su pozvali na izbjegavanje incidenata. Potom su krenuli prema sjedištu HDZ-a.

Na Cvjetnom trgu se, inače, okupilo dvjestotinjak osoba. 'Ljude se ne može prozivati huliganima jer oni su samo htjeli prosvjed na Markovom trgu. Ova vlast je zatvorila te ljude jer je u njima vidjela protivnike svojeg fašističkog režima. Ovom prilikom pozivam Vladu da da ostavku i raspiše nove izbore. Pozivam ministra Karamarka da da ostavku jer se ne pokazao nesposobnim. Ono što on zna je otkopavati grobove umjesto da zakopa političke mrtvace koji se nalaze u hrvatskoj Vladi', poručio je Pernar. Organizator Facebook protesta okomio se i na Vladu Jadranke Kosor.

Unatoč jakim policijskim snagama, oko tisuću prosvjednika probilo se do Trga žrtava fašizma 'Njihova vlast nije demokratska, utemeljena je na laži i raspirivanju straha. Ali došao je trenutak kada njihove vlasti do naroda više ne dopiru. Mi želimo slobodu! Ne želimo se seliti iz ove zemlje jer ona pripada nama kao što je pripadala našim precima i kao što će pripadati našoj djeci', rekao je Pernar. On je više puta naglasio kako traži ostavku premijerke Kosor i cijele Vlade, a okupljeni su ga često prekidali povicima 'Jaco odlazi'.

Naša premijerka se predstavlja kao Pepeljuga

'Naša premijerka predstavlja se kao dobra vila, kao Pepeljuga, međutim ona živi u otetom stanu i usprkos svojom moći i bogastvu koje ima ona ne želi odlučiti napustiti taj stan i otići u svoje', izjavio je Pernar.

Pernar, inače, nije sudjelovao u subotnjim prosvjedima, koji su se pretvorili u nasilje i u kojima su ozlijeđene 33 osobe, među kojima su se našli i policajci i građani. Policija je u tim prosvjedima privela 58 osoba. Za 30 osoba istražni je sudac odredio pritvor od najmanje 48 sati.

>> Premijerka Kosor ignorira prosvjede i huliganske incidente

>> HNS Vladi: Dajte dokaze ili ćemo vas tužiti

>> Odluka suca: U pritvoru ostaje 30 izgrednika

Subotnje nasilje naišlo je na osude sa svih strana. Dok su se branitelji, koji su mirno prosvjedovali u vrijeme kada je došlo do nereda, u potpunosti ogradili od nasilja, a većina političara u zemlji također osudila izgrede, Vlada je otišla korak dalje. Glasnogovornik Vlade Mladen Pavić za organiziranje i financiranje izgrednika optužio je 'neke oporbene stranke'.

Oglasila se oporba i policija

Ranko Ostojić iz SDP-a rekao da se radi o opasnoj izjavi jer dolazi od glasnogovornika Vlade, a danas je stigao i odgovor iz HNS-a. Predsjednik te stranke, Radimir Čačić, poručio je kako će, ukoliko se Vlada ne ogradi od optužbi i ne kaže tko je financijski pomagao nasilje na ulicama Zagreba, reagirati sudskom tužbom.

Oglasila se i policija. Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić izjavio da policija nema saznanja o tome da iza nasilnih prosvjeda na prilazima zagrebačkom Markovom trgu stoje oporbene stranke.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene