Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera kamioni

Potvrđena optužnica protiv Rončevića i Bačića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužno vijeće na zagrebačkom Županijskom sudu potvrdilo je danas USKOK-ovu optužnicu protiv Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića podignutu zbog afere kamioni.

Nakon što je Hrvatski sabor 16. listopada ove godine dao odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Berislava Rončevića, USKOK je protiv njega i njegova pomoćnika Ive Bačića podigao optužnicu.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 2 Plaćali po 100 eura Optuženi medicinska sestra i posrednici: Na lažnim potvrdama o cijepljenju zaradili više od 26.000 eura

Postupak protiv Rončevića i Bačića vodi se po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku kojim je propisano da osnovanost USKOK-ovih optužnica utvrđuje optužno vijeće, koje može potvrditi ili odbaciti optužnicu, ali i obustaviti postupak. Tek nakon potvrđivanja optužnice zakazat se početak suđenja. Optužno vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, odluku će objaviti iza zatvorenih vrata, pa će ona biti poznata samo strankama u postupku. Prije toga pred vijećem je održana sjednica na kojoj su se sa svojim braniteljima pojavila dvojica optuženika koje USKOK tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti pri kupnji vojnih kamiona 2004. oštetili državni proračun za više od 10,2 milijuna kuna. Uoči sjednice bivši ministar Rončević samo je kratko izjavio da vjeruje u hrvatsko pravosuđe.

Obrane najavile da će se žestoko obrušiti na optužnicu

Obrane dvojice optuženika ranije su najavile da će se žestoko obrušiti na, kako smatraju, manjkavu optužnicu u kojoj nisu navedeni bitni elementi kaznenog djela koja se optuženicima stavljaju na teret. Stoga su izrazili uvjerenje da će se optužnica vratiti USKOK-u. Optužnicom, podignutom krajem listopada, Rončevića i Bačića se tereti da su od tvrtke 'Eurokamioni' kupili 39 vojnih kamiona za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više nego li je bila najniža cijena koju je ponudila zagrebačka tvrtka "Man Importer". U USKOK-u tvrde da je upravo za taj iznos oštećen državni proračun. Dosadašnja policijsko-uskočka istraga još nije odgovorila gdje je taj novac na kraju završio. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene