Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici jedva preživljavaju

Tvrtke nakon Brune Orešara...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štrajk su počele još dvije tvrtke u Splitu čiji je vlasnik bio Bruno Orešar. Naša ekipa bila je i s njima i na Braču gdje su radnici Jadrankamena i mještani Pučišća priredili stečajnom upravitelju ne baš srdačan doček.

Stečajni upravitelj Ivo Bućan nije mogao ući u upravnu zgradu Jadrankamena jer je s vrata uklonjena kvaka. 'Mi ćemo svim silama i pod svaku cijenu braniti Jadrankamen jer Jadrankamenu stečaj nije potreban. Jadrankamen se može riješit u roku od pola sata', kaže sindikalni povjerenik Jadrankamena Tonči Drpić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udario ga radnik Incident na prosvjedu radnika Jadrankamena: Sindikalac dobio po glavi Slika nije dostupna Kreće se u izradu plana 'Slučaj Jadrankamen': Vjerovnici prihvatili prijedlog o nastavku proizvodnje

Stečajni upravitelj nije mogao ući ni u proizvodni pogon. 'Ja sam došao ovdje pokrenut proizvodnju da se radi, da za svoj rad primaju plaću. Ovo što je bilo do otvaranja stečaja to ćemo riješit u stečaju, svaki od njih koji ima 20 godina staža može za četiri, pet mjeseci dobiti četrdeset, pedeset tisuća kuna', kaže stečajni upravitelj Bućan. No unatoč molbama policije, radnici se nisu povukli, a stečajni upravitelj je na kraju otišao.

U štrajku Monter Split i Monter Projekt

U Splitu su u štrajk krenuli radnici tvrtki Monter Split i Monter Projekt. 'Što dalje? Deset plaća smo u minusu, dugovi', očajan je jedan radnik. Za svoje probleme najviše krive Brunu Orešara za kojeg tvrde da je njihov većinski vlasnik od 1997. godine. 'Ja ne znam što radi sudstvo kako ga ne mogu privest licu pravde', pita se jedan od radnika.

>> Kaznena prijava Orešaru zbog štete od 23 milijuna kuna

'Cilj nam je prisiliti vlasnika ili direktora ili Upravu da nam isplati dio, dvije tri ili tri plaće. Najveći dužnik našim firmama, govorim o ove dvije firme a vjerojatno i ovim prethodnim firmama, je upravo naš vlasnik sa svojim nekim petim i osmim firmama', kaže sindikalna povjerenica Marijana Kolak.

No Bruno Orešar napominje kako nije vlasnik tih dviju tvrtki, jer je sve svoje dionice prodao u lipnju 2008.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene