444261
444261
444261
444261
444261

I TO SE DOGODILO Hrvatska uvozi i - plastični otpad

  • , 23.07.2016., 07:16
  • Autor:
  • komentara

Pred Hrvatskom je još uvijek dug put da zadovolji zahtjeve Europske Komisije o recikliranju otpada.

 
 
 
 
Uvoze recikliranu plastiku da bi izvozili plastiku (Video: Dnevnik Nove TV)
Uvoze recikliranu plastiku da bi izvozili plastiku (Video: Dnevnik Nove TV)

Samo 17 posto komunalnog otpada trenutačno se reciklira u Hrvatskoj, a u sljedeće 4 godine obvezni smo tu brojku utrostručiti. Vjetar u leđa tom cilju daje tvrtka Straža-plastika iz Huma na Sutli. No, da bi plastiku prerađivala, prvo je mora - uvoziti.

Malo roboti, malo radnici i od stare plastike nastanu novi akumulatori. Proizvodnja i prerada plastike život znači za više od 230 radnika tvrtke iz Huma na Sutli.

Stotine plastičnih kanti negdje su mogle završiti kao otpad i zagađivati okoliš. No umjesto toga, one u tvornici u Humu na Sutli postaju vrijedna sirovina. Stroj od stare usitnjene plastike svake dvije minute izbaci jednu novu kantu za otpad. Takvih ova tvrtka na godinu izveze više od 100 tisuća.

No da bi prerađivala plastiku, mora je prvo uvoziti. "Znači od nekih 1500 tona kolIko mi godišnje preradimo, domaćih je možda jedno 300 tona. Ako je i toliko", kaže Josip Grilec, direktor Stražaplastike.

Vjerovali ili ne, Hrvatska na godinu uveze čak 180 tisuća tona reciklirane plastike. Posljedica je to nepostojanja adekvatnog sustava za odvojeno prikupljanje otpada. Zato je danas u Hum na Sutli stigao mjerodavni ministar i najavio bolje dane čim se usvoji plan gospodarenja otpadom.

"On mora biti donijet što prije. Mi smo ga pustili u proceduru, vidjet ćemo je li naš politički partner dovoljno zreo da to prihvati i da to što prije gurnemo", poručio je ministar Slaven Dobrović.

Za 'gurnuti' je ostalo još manje od dva mjeseca, a odnosi u Vladi ne ulijevaju povjerenje da će tvrtke poput Stražaplastike uskoro poslovati - u boljem okruženju.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se