Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znakovite poruke

Turudić misli da Hrvatskoj EPPO nije ni trebao: Oglasili se europski tužitelji

Europska javna tužiteljica Laura Codruța Kövesi
Europska javna tužiteljica Laura Codruța Kövesi Foto: DNEVNIK.hr
Sudac Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik, nije siguran da je Hrvatska trebala osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO). Nakon njegove izjave oglasio se EPPO.

"Nisam siguran da smo trebali osnovati Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), niz zemalja ga nema i funkcioniraju. Mislim da je situacija kod njih bolja. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni se brinu o financijskim interesima EU-a. Mislim da se prenaglašava njihova moć'', kazao je sudac Ivan Turudić, novi glavni državni odvjetnik.

Međutim, od 27 zemalja članica EU-a u njih je čak 22 osnovan Ured EPPO-a, a to su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litva, Latvija, Luksembourg, Malta, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska.

Poljska, Mađarska i Švedska, barem zasad, nisu mu se pridružile, a Danska i Irska su odlučile da neće biti dio zajedničke europske zone slobode, sigurnosti i pravosuđa (AFSJ).

Međutm, surađuju u kaznenim postupcima preko nekih drugih EU mehanizama koji servisiraju informacijama i podacima EPPO, a Poljska i Švedska su najavile dodatno jačanje suradnje s EPPO-om.

Mađarska i Danska su s europskim tužiteljstvom sklopile sporazum o suradnji i razmjeni informacija, pa ipak nisu sasvim izvan sustava rada EPPO-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 25 Poruka s Pantovčaka Milanović: "Plenković sustavno laže, nije tražio sigurnosne provjere Turudića"

Pročitajte i ovo Ilustracija Iz Drugog svjetskog rata Počinje izmještanje mine iz mora u Kraljevici: Policija građanima poslala važno upozorenje

Ured EPPO-a vodi glavna europska tužiteljica Laura Kovesi, poznato lice u borbi s korupcijom i organiziranim kriminalom u Rumunjskoj, a da nema EPPO-a u Hrvatskoj, primjerice, upitno je bi li DORH pokrenuo postupak protiv Gabrijele Žalac i Tomislava Tolušića, bivšeg ministarskog dvojica u Vladi Andreja Plenkovića, a ne treba zaboraviti ni aferu Geodetskog fakulteta Svučilišta u Zagrebu.

Turudić je svoje sumnje u opravdanost postojanja EPPO-a u Hrvatskoj podijelio u intervjuu za N1, koji je upitao EPPO može li Turudićeva izjava narušiti njihovu suradnju s DORH-om i ostalim nadležnim tijelima u Hrvatskoj, kao i hoće li se Kövesi uskoro sastati s Turudićem.

''Nemamo komentara. Uvijek kada imamo nešto za reći to i proaktivno napravimo'', poručili su iz EPPO-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene