Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bajs predstavio brojke

Negativan trend: U prvih šest mjeseci 4 posto manje noćenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Bajs se nada da slamka spasa leži u nautičkom turizmu i kruzerima.

Zahtjevna godina počela je negativnim trendom prvih turističkih mjeseci u Hrvatskoj. No, prvi srpanjski vikend donio je razlog za optimizam.

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone Slika nije dostupna Ugostiteki cijene svaki euro U Dubrovnik samo danas kruzerima stiglo 6 i pol tisuća gostiju

Ministar turizma Damir Bajs predstavio je podatke o turizmu u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine. Brojke nisu previše optimistične, ali nije ni tako crno kako se predviđalo. Naime, od siječnja do lipnja 2010. godine zabilježeno je oko 12,5 milijuna noćenja, što je pad za četiri posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Što se tiče dolazaka bilo ih je oko tri milijuna, odnosno šest posto manje.

>> U Istru ušlo više od 140 tisuća gostiju

>> Vlada čeka jesen, turizam slamka spasa

Razloge pada broja turista u prvom dijelu godine ministar vidi prvo u erupciji vulkana na Islandu, zbog kojeg su bili otkazani brojni letovi diljem Europe, te drugu u poplavama koje su pogodile Europu. Statistički podaci govore kako je najviše turista stiglo iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije i Francuske, a manje je turista iz Češke i Mađarske. Grka je Hrvatskoj više za čak 74 posto, a Rusa koji su turstički u našoj zemlji više je za 20 posto.

Što se tiče lipnja, turističke zajednice bilježe oko 6,8 milijuna noćenja, što je pad od šest posto, te oko 1,4 milijuna dolazaka, što je manje za pet posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Više nautičara i kruzera

No, slamka spasa mogla bi se nazirati u nautičarima i kruzerima. Bajs je naglasio kako se osjeća porast u nautičkom turizmu, što je, prema njegovim riječima, bitan segment budući da su nautički turisti visokosofisticirani gosti s većom platežnom moći. Razlog za optimizam očituje se i u brojkama kruzer gostiju, naime ove ih je godine bilo dva puta više nego prošle koji su također debljeg novčanika. Dobra reklama za Hrvatsku bila je Španjolska koja nas je uz Tursku proglasila najboljim odredištem za kruzere.

Nakon negativnog početka godine, srpanj donosi optimizam. Naime, statistika prvog vikenda u srpnju govori da je u odnosu na isti vikend prošle godine u Hrvatsku ušlo više stranaca. U našu je zemlju prvog srpanjskog vikenda ušlo oko 1,5 milijuna stranih gostiju. Ministar je naglasio kako su upravo srpanj i kolovoz ključni za prihod od turizma, budući da upravo u tom razdoblju samo od turizma Hrvatska ostvari deset posto cjelogodišnjeg BDP-a, pa treba vidjeti koliko će uspješni biti upravo ti mjeseci.

Ove godine izgubili smo domaće goste, kazao je Bajs, ali dobili smo strane. Svjestan da je sezona zahtjevna, zaključuje da se Hrvatska mora prilagoditi svakom gostu. Oporavak ove godine ne treba očekivati, ali upravo zato trebali bi se više boriti za svakog gosta. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene