Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljni rezovi tek najesen

Vlada čeka jesen, turizam slamka spasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U državnoj blagajni već sad ima osam milijardi kuna manjka no premijerka Kosor o rebalansu proračuna ne želi govoriti. Još uvijek, poručila je, nije vrijeme za rezove.

Kako sada stvari stoje, do ozbiljnog će rebalansa, čini se, doći tek na jesen. Sve će ovisiti o tome koliko ćemo zaraditi od turističke sezone. S druge strane šef oporbe Zoran Milanović poručuje kako odustaje od kritiziranja Vlade jer tako nešto, kaže, više nema smisla. Sve su oči uprte u turističku sezonu, budući da je za Vladu to posljednja slamka spasa.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor sa 77 glasova Sabor izglasao rebalans proračuna, vladajuće podržao i Hrelja: "Ja sam ubrzivač procesa" Hrvatski sabor Četverosatno izjašnjavanje Vlada odbila sve amandmane o rebalansu proračuna oporbenih zastupnika i klubova, dolazi i do promjene u zastupničkim redovima

'Očekujem da će sezona biti dobra, na kraju ćemo podvući crtu i prihodi od turizma će biti važan segment u stabilizaciji proračuna', rekla je Kosor. Nije dovoljno da se na turizam, smatra šef oporbe, oslanja samo tijekom ljeta. 'Držimo palčeve da se dogodi nešto na što Vlada ne utječe baš previše, da što više stranaca pa i Hrvatskih građana koji to mogu, ali nažalost ih je sve manje da dođu u Hrvatsku, i da potroše u Hrvatskoj', kaže Milanović.

>> Kosor: Javnost će o rebalansu biti obavještena na vrijeme

>> Milanović: Uspije li referendum, vlada se treba zapitati za svoj legitimitet

Iako u državnoj blagajni već sad ima osam milijardi kuna manjka, ozbiljni rezovi, čini se, čekat će jesen. 'Kad bude vrijeme za rebalans onda ćemo o tome izvijestiti javnost. Ja mogu ponoviti ono što sam rekla jučer: plaće se redovito isplaćuju, mirovine se redovito isplaćuju, doplatak za djecu i rodiljine naknade također', rekla je Kosor. Vladu više, tvrdi Zoran Milanović, kritizirati neće.

'Bojim se da te kritike koje imamo i danas više nemaju smisla. Onaj tko zaista ljudima želi reći istinu trebao je već prije nekoliko mjeseci reći da je dinamika punjenja proračuna niska i nezadovoljavajuća i da nas čeka rebalans proračuna', rekao je Milanović. Prave rezove, poručuje ekonomski analitičar Zdeslav Šantić, treba povući što prije. Osim turizma, Vlada ima još razloga, tvrdi Šantić, zašto čeka jesen.

'Treba pričekati i vidjeti kako će se razvijati situacija i zabrinutost investitora na svjetskim i financijskim tržištima i da li će ova napetost krize dužničke u Europi omogućiti novo zaduživanje i pod kojimon Šantić, bit će veći od planiranog. Čeka nas, čini se, ne baš lijepa jesen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene