455494
455494
455494
455494
455494

Previše detalja o MOST-u koje ne znamo

  • , 01.11.2016., 07:27
  • Autor:
  • komentara

I MOST će do kraja godine trebati na unutarstranačke izbore. I to prve otkad funkcioniraju kao stranka. A kako stranka funkcionira, teško je bilo doznati i našoj Ivani Brkić Tomljenović koja se godinama bavi hrvatskom političkom scenom.

 
 
 
 
Tko i kako odlučuje o Mostu? (Video: Dnevnik Nove TV)
Tko i kako odlučuje o Mostu? (Video: Dnevnik Nove TV)

Kako je izabran Božo Petrov, te tko i kako upravlja strankom koja upravlja državom, potpuna je nepoznanica. Vide se kao moralna vertikala. Traže transparentnost. No jesu li i sami takvi? Već tri dana ih zovemo i pokušavamo dobiti odgovore o sadašnjem i budućem ustroju stranke. Međutim, iz Mosta nitko nije htio stati pred kameru Nove TV. Čak ni reći koliko imaju članova.

U registru političkih stranaka nema mnogo detalja. Tek da su osnovani 2013. Nakon Metkovića, Božo Petrov s lokalnim čelnicima osvaja i 19 mandata u Hrvatskoj. Uspjeh je ostavio u sjeni činjenicu, podsjeća politička analitičarka Milica Vučković, da ni danas ne znamo tko ga je izabrao. ''Mislim da ćemo sad već svi složiti da nisu transparentni'', kazala je Vučković. Zato u Mostu pripremaju novi statut.

Jer u starom se spominju samo tijela poput sabora i predsjedništva. Ni slovom Nacionalno vijeće, koje je donijelo brojne odluke. Tko su danas članovi tog vijeća i kako su birani - u Mostu šute. Neki od njih u posljednjih godinu dana, Most su sami napustili, drugi su, poput Drage Prgometa izbačeni. Bivši - vrlo kritični.

''Nacionalno vijeće je istina sudjelovalo, ali na kraju odluke su se donosile vidjeli ste i sami kad su se birali ministri - tamo negdje iza zavjese'', rekao je Ivica Mišić, saborski zastupnik Promijenimo Hrvatsku.

''Gospodin Petrov je odlazio, izgubio bi se na tri četi sata i vratio bi se sa sasvim drugim projekcijama. Jasno je bilo da se u Mostu odlučuje izvan Mosta'', rekao je Stipe Petrina, gradonačelnik Primoštena koji je i sam bio dio Mosta.

Petrov, Grmoja i Kovačić članovi su Mosta, no mnogi saborski zastupnici, pa i ministri nisu. Koliko ih ima u Mostu i koliku članarinu plaćaju - ne zna se.

''Mislim da sad s obzirom da su u Vladi i igraju veliku i važnu ulogu, da na tako nekim standardima nipošto ne bi smjeli raditi ovakve greške'', ističe Vučković.

Dok druge dvije najveće stranke predsjednike biraju prema modelu jedan čovjek - jedan glas, u Mostu tek o tome trebaju donijeti odluku.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se