Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promijenio ploču

TRIKOVI I DEMAGOGIJA Sjećate li se ovog obećanja Petrova iz kampanje 2015.?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Most je u predizbornoj kampanji prije godinu dana obećavao kako će 99 saborskih zastupnika imati plaću manju od 9.999 kuna.

Danas je situacija ipak nešto drugačija pa se zastupnicima plaća neće smanjivati, već se zbog porezne reforme povećati.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora? Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

Prosječna plaća saborskog zastupnika iznosi oko 16 tisuća kuna, a prođe li porezna reforma ona će biti oko tisuću kuna veća.

Tijekom kampanje prošle godine Petrov je obećavao manje plaće zastupnika.

"Svjestan sam da će veliki politički akteri ovo proglasiti političkim trikom i demagogijom. Ja bih zaista volio da nas oni zasjene istom takvom demagogijom i da obećaju i ispune puno više od ovoga što smo mi rekli", kazao je Petrov u ljeto prošle godine.

"Reforma još nije konačna"

Danas pak presjednik Sabora Božo Petrov kaže kako porezna reforma još nije konačna.

"Postoje prijedlozi kako bi se neke stvari mogle još dodatno promijeniti. Onda ćemo na kraju izaći sa konačnim prijedlogom. Vjerujem da u konačnici neće sve ostati isto", rekao je Petrov.

Upitan kako komentira povećanje saborskih plaća nakon što se Most u kampanji zalagao za njihovo smanjivanje Petrov odgovara.

"Što se tiče samih plaća u trenutku kada smo izašli govorili smo o tome da nam je neprihvatljiv rad na način na koji se obavljao u Saboru".

Kad je Vlada Zorana Milanovića mijenjala porez na dohodak, saborske zastupnike i dužnosnike isključili su iz povećanja plaća, a evo što danas kažu.

Povećanje i drugim dužnosnicima

"Kad je BDP i dalje išao u minus to je bila logična mjera sada neka vlada ocijeni je li to potrebno. Mislite da sada nema potrebe za tim kada raste BDP? Gledajte, neću se o tome izjašnjavati, svakako neću biti prvi koji će to napraviti", kaže SDP-ov Arsen Bauk.

Rječit je bio i SDSS-ov Milorad Pupovac.

"Ako ih treba diskriminirati dodatno, ja sam za to. Trebalo bi im oduzeti plaće i dati menadžerima, ili pak dati vlasnicima velikih kompanija, posebno medijskih", kazao je Pupovac.

HDZ-ov Josip Đakić nije siguran koja bi bila svrha smanjivanja plaća

"Ne znam da li to ima isto tako svrhu, postoje opravdani razlozi, mi puno puta sudjelujemo u humanitarnim aktivnostima", kaže Đakić.

Znatno povećanje plaće osjetili bi i drugi dužnosnici. Ministru bi se plaća povećala oko 1.300 kuna, predsjednici oko 1.700 kuna, predsjedniku Ustavnog suda također oko 1.700 kuna.

Mostov Miro Bulj slaže se da se izuzmu svi ti dužnosnici kojima će porasti plaće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene