Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor jednoglasno podržao Tomu Medveda

'Namjeravate li i sada pokretati prosvjede, kad imate 48 milijuna razloga?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za ratne veterane u četvrtak je održao sjednicu na kojoj je na pitanja zastupnika odgovarao predloženi ministar branitelja Tomo Medved. Odbor je jednoglasno podržao Medveda kao kandidata za ministra branitelja.

Sjednica je počela u 11 sati, a novog ministra zastupnicima je predstavio premijer Tihomir Orešković, koji je prijedlog imenovanja Hrvatskom saboru uputio u srijedu poslijepodne.

Pročitajte i ovo Tomo Medved Svakome se dogodi Ima li nezadovoljnih u HDZ-u? Odgovor Tome Medveda mogao bi vas nasmijati Tomo Medved i Ivana Kopčić - 2 Točkasta koalicija HDZ za parlamentarne izbore najavio točkastu koaliciju, Medved otkrio s kim HDZ sigurno neće razgovarati

"Siguran sam de je prava osoba za ministra branitelja", rekao je na sjednici Odbora premijer Orešković.

Miro Bulj (Most) rekao je da je vrijeme da se počne raditi te je poručio Medvedu da je siguran da on kao branitelj poznaje sustav. "Ta populacija je osjetljiva i od nas to očekuje", dodao je Bilj.

'48 milijuna razloga'

Nenad Stazić (SDP) je bio nešto oštriji. "Hrabro ste se borili za državu Hrvatsku zemlju slobode i jednakosti, a onda ste u prosvjedima kršili zakone zemlje za koju ste se borili i sudjelovali u prosvjedima koji nisu bili prijavljeni. Mislite li da je netko tko svjesno krši zakon dostojan da bude u Vladi?", upitao je Stazić.

Stazić je "bocnuo" imenovanog ministra branitelja, koji čeka izglasavanje povjerenja u Saboru, time što su sredstva za to Ministarstvo u novom proračunu smanjena za 48 milijuna kuna.

"Pokretali ste prosvjede i bili s onima koji su iznosili boce prijeteći bez razloga. Namjeravate li i sada pokretati prosvjede, kad imate 48 milijuna razloga?", pitao je Vladinog kandidata za ministra branitelja Stazić.

"Da je provedena lustracija neki bi bili uklonjeni iz javnog zivota", rekao je nakon toga general Željko Glasnović. Stazić je to shvatio kao direktno prozivanje i prijetnju. "Prijetite mi lustracijom! Ako treba izići su", odgovorio je.

Nakon kritika i podrška

"Vas prethodnik Matić je dobro vodio Ministarstvo", rekao je Željko Jovanović (SDP) i zahvalio se bivšem ministru na svemu učinjenom. "Izgleda da je dobitna kombinacija zvati se Tomo ili Tim u Timovom timu", dodao je.

"Taj prosvjed vode pripadnici HVO-a i sve se lomi na njihovom zahtjevu da se njihova prava izjednače - znate li koliko oni teže? Ako ne znate - teški su tri milijarde kuna", rekao je Jovanović.

Josip Đakić (HDZ) upitao je Medveda kako gleda na današnji zakon o hrvatskim braniteljima i njegovo provođenje. "Treba ga vratiti u ustavne okvire da se više ne mijenja", poručio je. Medveda je upitao i kako gleda na vrieđanja hrvatskih branitelja koji u Savskoj prosvjeduju preko 500 dana te kako gleda na ismijavanje ratnih invalida i kako misli braniti dostojanstvo branitelja i Domovinskog rata.

"Medved je i nakon rata za branitelje dao veliki doprinos. Ne vidim krimen u njegovom sudjelovanju u prosvjedu. Da je bilo više dijaloga s ministrom, prosvjeda ne bi bilo. Vrata ministarstva branitelja moraju biti otvorena", poručio je Željko Dilber (HDZ). Poručio je kandidatu za ministra da može raditi na puno toga te da su svi svjesni financijske situacije.

Za zastupnika Stevu Culeja (HDZ) dvojbe oko Medveda nema. "Vi ste pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme. Junak banijskih praskozorja. Imate moju potporu", rekao je.

Podrušku je Medvedu pružio i nezavisni zastupnik Stipe Petrina. "Stopostotna podrška da uspijete u svojoj bitci", rekao je.

Predsjednik Odbora Miodrag Demo (Bandić Milan 365) obratio se Medvedu u ime čitavog odbora. "Gospodine generale imat ćete maksimalnu potporu mene i Odbora", rekao je. Premijeru Oreškoviću čestitao je na izboru odličnog čovjeka.

"Važan je dijalog koji smo pokrenuli. Prošlost ne smijemo zaboraviti. Moramo raditi na budućnosti. Vjerujem da ćemo zajedno riješiti naše probleme. Ima moju podršku i podršku cijele Vlade", rekao je na kraju Orešković.

Medved: Nisu potrebna sredstva, potrebna je drugačija organizacija

Na kraju se zastupnicima obratio i sam kandidat za ministra Medved te pokušao odgovoriti na njihova pitanja i kritike.

"Zahvaljujem na mogućnosti da kao kandidat mogu predstaviti svoju viziju ciljeve i odgovoriti na postavljena pitanja. Odmah u početku želim kazati da je dostupnost i izostanak dijaloga i komunikacije ministarstva branitelja uzrok početka prosvjeda u Savskoj 66. Bilo ih je i ranije bit će i u budućnosti", rekao je Medved.

"Ako se ne uspostavi dijalog i ne uvažavaju mišljenja tada se događa situacija s prosvjedima. Kad formira tim...radit će na zakonu o pravima hrvatskih branitelja. U tom zakonu sigurno su i pripadnici HVO-a", rekao je Medved i dodao da će jedan od prioriteta biti i veteranski centri.

"Sudjelovao sam u prosvjedu, da! Ali sam uvijek pozivao na dijalog. Cijeli svoj život sam legalist, zalažem se za prava čovjeka i to sam uvijek činio i činit ću kroz razgovor i argumente", odgovorio je Medved na upućene mu kritike.

S prosvjednicima za stol - nakon preuzimanja dužnosti

"Pogledao sam stavke proračuna i utvrdio gdje je umanjenje u odnosu na 2015.godinu. Žao mi je da se u 2015. pored niza zahtjeva i nužnosti realizacije programa nisu potrošila sredstva, ali s predloženim proračunom Ministarstvo može početi s radom. Nisu potrebna sredstva, potrebna je drugačija organizacija", smatra Medved.

"Ukoliko budem izabran, uvjeren sam u dobru suradnju sa svim zastupnicima u Saboru", poručio je na kraju Medved. S prosvjednicima u Savskoj će sjesti, poručio je, čim preuzme dužnost ministra branitelja.

O imenovanju novog ministra saborski plenum ne raspravlja, nego samo glasuje, u pravilu petkom., Tomi Medvedu današnji Odbor je 'predzadnja prepreka' prije nego ga potvrde u Saboru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene