Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo

Gubitnici i dobitnici novog proračuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko je prošao bolje, kome uzelo više? Dobitnike i gubitnike nije teško pronaći, kad se svi troškovi za iduću godinu popišu.

Više nego do sada, dobila je obrana, čak 220 milijuna kuna. Profitira i pravosudni resor, za 150 milijuna, ali se kasica u ministarstvu Darka Milinovića stanjila za 700 milijuna kuna. Ministar zdravstva, tvrdi, brojka je manja. Najavljuje strože kontrole bolovanja, hvali se kraćim listama čekanja te skupom, ali učinkovitom reformom zdravstva. 'Nisam na gubitku, nego na dobitku', zaključio je Milinović.

Pročitajte i ovo Grijanje Dvosjekli mač za Plenkovića Nakon packi iz EU-a rast će cijene struje? ''Mogla bi se i udvostručiti" Sabor 77 za i 42 protiv Hrvatski sabor izglasao proračun za 2024.

>> Milanović: Razočarani smo, proračun je štetočinski

Optimizam čudi, jer je pogođen HZZO, a itekako se štedi na bolničkoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Samo, nove medicinske opreme nećemo se odreći. Nabava je gotovo udvostručena. Vojska je dobila više, nego je htjela. Nove puške i odore, oklopna vozila, a sve ćemo to platiti. 'Moramo brinuti da oružane snage normalno funkcioniraju i prate ritam modernizacije', zaključio je ministar obrane Branko Vukelić.

Godina novog ruha

S većim budžetom, ministar pravosuđa neće rezati vlastite troškove, ali se mreže sudova neće moći razbacivati novcima. No, rezovi su, zaobišli Ustavni sud. Njih je država nagradila s dva milijuna kuna više. Neće štedjeti ni na gradnji. S pet milijuna kuna 'podmazati' će se davno započeti, a nikad dovršeni projekt gradnje Trga pravde. Za obnovu dvorišta Vrhovnog suda rezervirano je četiri milijuna, a 2011. bit će godina novog ruha za Državno odvjetništvo i USKOK. Za obnovu zgrade, koju dijele, utrošit će se čak devet milijuna kuna.

U krcate zatvore neće se previše ulagati, a ukinut će se i 500-injak kuna, koje su odlazile na duhovnu pomoć zatvorenicima. Vlada ne štedi na državnoj administraciji, njima 600 tisuća kuna više, a neće se odustati ni od stručnog usavršavanja službenika. 'To sve moramo zbog EU', tvrdi ministar Mlakar. Za proračunski minus neće znati ni manjine, pa ni Zajednica vijeća općina HDZ-ovog koalicijskog partnera Milorada Pupovca.

Sedam puta manje programu stanogradnje

Stanovi se ne prodaju, pa su za čak sedam puta smanjena davanja Programu društveno poticajne stanogradnje Simbolično, ali 6 tisuća kuna manje odlazi na Nacionalni program za borbu protiv korupcije u koji se često zaklinjemo. Stanovi se, očito, ne prodaju, pa su za čak sedam puta smanjena davanja Programu društveno poticajne stanogradnje.

Diplomacija će štedjeti na opremi, ulagat će se više u sigurnost ambasada, pa i Projekt horizontalne koordinacije EU poslova. Za njega se izdvaja nevjerojatnih 32 milijuna kuna. Lani im nisu dali ništa, pa začuđuje kako je onda MUP-ov vatrogasni muzej dobio više od dva milijuna. Udvostručen je proračunski novac i Agenciji za opremu pod tlakom (6,2 milijuna kuna).

Niti kune za borbu protiv droga

No, ni kune neće dobiti medijska kampanja za suzbijanje droga, baš kao i hrvatsko-slovenska povijesna Komisija. Odustalo se od obnove tzv. 'Kockice', ali Božidar Kalmeta, može trljati ruke u svojoj županiji. Projekt Luke Gaženica dobio je 70 milijuna kuna. Bit će to dobra godina i za HSS-ova ministra turizma. Izrada studije hrvatskog turizma, košta oko 2,5 milijuna kuna.

I bivši predsjednik može biti zadovoljan. Mesićev ured dobio je više od milijun kuna. Recesijski proračun neće ugroziti ni njegovog nasljednika. S pet milijuna kuna više, na Pantovčaku bi mogli popraviti krov za koji se uporno žale da im prokišnjava, ali se i pobrinuti za okolnu šumu i životinje, za što im Vlada nije dala više, no do sada.

Kuda Hrvatska ide s ovim proračunom?

  • Naprijed
  • Nazad
  • Nikuda, paralizirani smo

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene