Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Barbika

Tko stoji za afere koja je uzdrmala političku scenu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da je "Afera Barbika" prljava kampanja te da je riječ o paraobavještajnom i parapolitičkom djelovanju koji zagađuje javni prostor.

U Uredu predsjednika u četvrtak su primili dokument s oznakom "strogo povjerljivo" i naslovom "Akcijski plan Barbika", a navodna članica SDP-a koja se nije predstavila u popratnom pismu piše kako je materijal pripremljen u stranci i predstavlja radnu verziju plana predizborne kampanje Ive Josipovića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u

Dokument na 13 stranica donosi "savjete" kako nastupati protiv HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, a savjetuje se, među ostalim, blaćenje kandidatkinje, koju bi Josipović u kampanji trebao nazivati Barbikom.

Taj pamflet, rekao je Josipović, u prvom redu ima namjeru naškoditi njemu i njegovoj kampanji. Smatra da to ne korisiti ni Kolindi Grabar Kitarović. "Ne vjerujem da ona s tim ima ikakve veze, ali da imaju određeni politički interesi i kao ih ja zovem paraobavještajni krugovi koje možete prepoznati od portala i tiskovina to je sasvim točno, kazao je predsjednik.

Josipović je rekao da je na taj uradak upozorio zato što javnost mora znati čime se pojedinci služe u kampanji. Smatra kako nema potrebe da se tim slučajem bave državna i obavještajna tijela jer je to stvar politike.

Drži da je taj "pamflet" djelo nekog interesnog, političkog kruga koji, kako je rekao, ima prepoznatljiv rukopis.

"Je li vezan uz neku političku stranku ne mogu tvrditi, ali rukopis je vrlo prepoznatljiv, mislim da se sjećate kako je to izgledalo prije pet godina", rekao je te podsjetio na objede iz kampanje za prethodne predsjedničke izbore na račun njega i članova njegove obitelji.

Karamarko: 'Barbika' je već viđena priča, želi se ocrniti HDZ-ovog kandidata

Na novinarsku konstataciju kako iz HDZ-a optužuju da to pismo dolazi od njega, Josipović je rekao kako je čuo da je tako nešto rekao HDZ-ov predsjednik Tomislav Karamarko. Karamarkovo političko društvo i okružje više sliči na "obavještajnu bojnu" nego političku organizaciju i zato takva njegova izjava nije istinita, rekao je Josipović.

Karamarko: slučaj 'Barbika' pokušaj ocrnjivanja HDZ-ovog pobjedničkog kandidata

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u Osijeku da je akcijski plan diskreditacije Kolinde Grabar - Kitarović, već viđena priča, u kojoj se uoči izborne kampanje pokušava ocrniti i diskreditirati jednog od kandidata, u ovome slučaju HDZ-ovog pobjedničkog kandidata.

Komentirajući izjavu predsjednika Ive Josipovića kako je dokument, naslovljen "Akcijski plan Barbika", podmetanje obavještajnog podzemlja - Karamarko je naglasio da predsjednik Josipović ima instrumente u rukama, a preko Vlade i policiju, i može ispitati tko se time bavi, umjesto da to publicira preko pojedinih medija.

Predsjednik je možda malo pogriješio u taktici, ocijenio je Karamarko, uoči današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a u Osijeku.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan optužio je u Saboru HDZ da stoji iza "Akcijskog plana Barbika" no iz HDZ-a demantiraju takvu mogućnost i poručuju kako treba pogledati kome objavljivanje takvog dokumenta ide u prilog.

Igor Dragovan ističe kako SDP nema nikakve veze s "operacijom Barbika", a krivca vidi u HDZ-u.

"Ovo samo pokazuje na što je HDZ spreman u prljanju političkog prostora. Vrlo ogovorno tvrdim da oni stoje iza toga i da su počeli kampanju za predsjednika na najprljaviji mogući način. To je već viđeno i građani bi se se trebali zamisliti što ih čeka ako oni budu imali odgovornost i kompletan represivni aparat u svojim rukama", rekao je Dragovan.

HDZ-ovac Miroslav Tuđman kaže, međutim, da je riječ o uratku "ispod svake političke, intelektualne i moralne razine" te da anonimni dokument nije došao iz HDZ-a.

"U politici uvijek treba pitati kome nešto ide u prilog. Ako netko izađe s time van i kaže, 'je, ja sam ugrožen nelegitimnim ili nelegalnim metodama', onda je to doista providno i upitno", rekao je Tuđman.

Komentirao je i Josipovićevo tumačenje da dokument dolazi iz paraobavještajnog podzemlja. "Termin paraobavještajno podzemlje je nešto što naprosto ne postoji. To je jedna fikcija, jedan odgovor da se zapravo ne zna o kome se radi i što se radi", tumači Tuđman.

Nenad Stazić (SDP) potvrdio je da je "Barbika" anonimno stigla i na njegovu adresu. Ustvrdio je da SDP nikada nije vodio prljave kampanje, što se, kaže, moglo vidjeti i na Josipovićevoj kampanji za prošle predsjedničke izbore.

"Svi koji su pratili tu kampanju mogli su vidjeti da je to bio uzor političke korektnosti i čistoće", kazao je Stazić. Tko stoji iza "anonimke" Stazić nije želio nagađati.

"Barbika" je stigla i na adresu čelnice Oraha Mirele Holy. "Odmah mi je bilo jasno da se radi o jednom prilično besmislenom pokušaju diskreditacije predsjednika Ive Josipovića", kazala je Holy. Potvrdila je da se u dokumentu spominje i njezino ime, što smatra "totalno glupim i besmislenim".

Uvjerena je da ovaj slučaj pokazuje da će određeni krugovi voditi vrlo prljavu kampanju te da plan dolazi "vjerojatno iz Josipoviću suprotnog tabora".

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poručila je kako je žalosna što se žene u politici stavlja u taj kontekst, ali i dodala kako joj se čini da se radi o političkom podmetanju.

"Žalosno je što se žene uvijek uzimaju u tom segmentu kada se može manipulirati nekim političkim poenima u bilo kome području", kazala je Ljubičić novinarima u Saboru.

Dodala je, međutim, kako je uvjerena da se radi o političkim podmetanjima, kako ne zna tko je plasirao tu aferu te da zato tome ne želi pridavati osobitu važnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene