Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

PO PRINCIPU ''TKO PRVI NJEGOVA DJEVOJKA'' Je li Vladina mjera za pomoć mladima pri kupnji prvog stana dovoljna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studentima i ostalim mlađima od 45 godina, država nudi pomoć da dođu do prve nekretnine. Prve četiri godine plaćat će im polovicu rate stambenog kredita. No čini se da 35 milijuna kuna, koliko je po godini Vlada spremila za ovu mjeru, neće biti dovoljno za sve zainteresirane pa će se pomoć dijeliti po onoj - "Tko prvi, njegova djevojka."

Put do prve nekretnine, za većinu mladih u Hrvatskoj je teško. Da bi to promijenila, Vlada mlađima od 45 godina nudi plaćanje polovice rata stambenog kredita u prve četiri godine, uz produženje od dodatne dvije godine za svaku prinovu u obitelji.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Zgrada u Podbrežju Prrojekt od 40 milijuna eura Grad Zagreb kreće u izgradnju gotovo 300 stanova za jeftiniji najam, objavljena lokacija

Jedini uvjeti su da stan ne smije biti skuplji od 100 tisuća eura, a cijena po kvadratu veća od 1900 eura. Prijedlog zakona ovaj bi mjesec Saboru trebala poslati Vlada, a prvi natječaji krenuli bi u srpnju.

"Ako će biti desetak tisuća zahtjeva, a moći ćemo od 1000-2000 zahtjeva riješiti, nažalost oni koji budu prvi oni će dobiti, a oni ostali nažalost neće moći dobiti tu subvenciju", rekao je Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva.

Subvencije su uvijek dobrodošle, ističu iz HGK-ova udruženja poslovanja nekretninama, no upozoravaju da Hrvatska još uvijek nema cjelovitu stambenu politiku.

"Kod stanovanja je vrlo bitno da vi planirate dugoročno, da vi planirate svoj život. To se ne može dešavati od jednog mandata do drugog mandata. Subvencije su vrlo dobra stvar i ljudi će prilikom kupnje nekretnina uštedjeti u prosjeku 10-ak tisuća eura. Međutim, vi morate dugoročno graditi taj put. Mi smo se prelako odrekli recimo stambene štednje, ona se mogla modificirat na nekakav način", kazao je Dubravko Ranilović iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Država je s novom godinom spustila i porez na promet nekretninama s 5 na 4 posto. No, neugodna novost je ta da ga sada moraju plaćati i kupci prve nekretnine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene