Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska plaća odštetu obiteljima libijske djece?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska i još neke zemlje, među kojima i Hrvatska, trebale bi platiti 400 milijuna dolara odštete obiteljima više od 400 libijske djece koju su, navodno, HIV-om zarazile bugarske medicinske sestre i palestinski liječnik, objavio je francuski list Le Figaro.

Njih šestero osuđeno je na smrt u prosincu nakon što su proglašeni krivima da su smrtonosnim virusom zarazili 426 libijske djece dok su devedesetih godina radili u dječjoj bolnici u Bengaziju.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Novac, ilustracija Porast za četiri posto Imate li i vi ovoliko? Objavljena prosječna plaća u Zagrebu, a evo i koje je zanimanje najplaćenije

Libijski Vrhovni sud u srijedu je potvrdio smrtnu kaznu, a očekuje se da će slučaj biti predan Visokom vijeću za pravosuđe, pod kontrolom libijske vlade, koje ima ovlast izmijeniti presudu ili čak pomilovati bugarske bolničarke.

Prema pisanju Le Figaroa, svaka obitelj dobit će milijun dolara odštete.

List prenosi riječi Seifa al-Islama Gadafija, sina libijskog vođe Moammara Gadafija, koji je rekao da će "novac osigurati međunarodni izvori u obliku vraćanja duga".

"Zainteresirane zemlje su Bugarska, Slovačka, Hrvatska i Češka", rekao je Gadafi, ne iznoseći pojedinosti o tome.

Sin dugogodišnjeg libijskog predsjednika na čelu je zaklade Gadafi koja je vodila pregovore u tom slučaju.

Bugarski ministar vanjskih poslova u petak je izrazio optimizam oko skorog postizanja sporazuma. 

Ministar Ivailo Kalfin je, međutim, rekao da Bugarska neće platiti odštetu obiteljima zaražene djece jer bi time priznala da su Bugarke krive.

Supruga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya Cecilia i predstojnik njegova Ureda Claude Gueant boravili su ovoga tjedna u Libiji i sastali se u četvrtak s Moammarom Gadafijem, kao i sa osuđenim medicinskim sestrama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene