Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguće manipulacije

Evo što se sve može doznati o vama na temelju izlista telefonskih kontakata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izlist telefonskih kontakata govori puno toga o nama. Iz ispisa se može rekonstruirati s kim se družimo, kada ustajemo, kad idemo spavati, upozoravaju stručnjaci.

Zašto su izlistavani telefonski kontakti bivšeg šefa tajnih službi? Još uvijek se ne zna. Nagađa se da je slučajno upao u mjere. 'Zakon o policijskim ovlastima dao je policiji ovlast da mogu zatražiti izliste telefona', rekao nam je ravnatelj policije Vlado Dominić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sklon je oštrijoj kontroli Josipović: Curenju informacija stat će se na kraj Slika nije dostupna Nešto se pokrenulo Centar za mirovne studije i Đuro Lubura traže uvođenje građanskog nadzora u sigurnosnom sustavu

>> 'Ako je Karamarko izvješće vidio prije utorka, onda ga je dobio izvan procedure'

Policija to ima pravo tražiti za bilo koga i to bez sudskog naloga. I nitko neovisan ih ne kontrolira. 'Oni imaju ovlast tražiti to za sprečavanje nasilja ili za spriječavanje kaznenih djela koja se gone po službenoj dužnosti, dakle ipak ne za bilo koga i bilo kad', kaže sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura.

A riječ je o temeljitim izlistima odlaznih i dolaznih poziva kao i SMS poruka, emailova, ali i lokacija - gdje se osoba u trenutku razgovora nalazila. 'Radi se o privatnim podacima na temelju kojih je moguće rekonstruirati moj život, moja poznanstva, može se vidjeti gdje se krećem, kad ustajem, kad liježem, puno toga se iz tih ispisa može saznati', dodaje sudski vještak Lubura.

Policija izliste, tvrdi, traži u posebnim situacijama. Primjerice, prisluškuje se i prati sumnjivu osobu zbog organiziranog kriminala. Ali ta osoba čuje se sa stotinama drugih. Izlistom nekih od tih može se vidjeti jesu li oni u stalnoj vezi s kriminalcima ili su 'kolateralna' žrtva. Kolateralne se odbacuju, a prate se stalni. I tako dolazi do vrha piramide.

'Izlisti podataka su jedno odlično pomoćno sredstvo. Međutim, mogu biti izvanredan način manipulacije. Sama činjenica da ste s nekim razgovarali može značiti puno, a može značiti i ništa', napominje Lubura.

Što policija radi kad dobije te izliste ravnatelj Dominić nije znao objasniti. Prema propisima, izlisti koji više nisu potrebni trebali bi se uništiti. Međutim, to nitko ne kontrolira.

A tko sve ima pravo prisluškivanja u Hrvatskoj, kako se to radi i ono najintrigantnije: gdje na kraju svi ti dosjei završe pogledajte večeras u Provjerenom u 22 sata i 10 minuta! Saznajte i možete li samo otkriti prisluškuje li vama netko telefon?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene