Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera tajne službe

'Ako je Karamarko izvješće vidio prije utorka, onda ga je dobio izvan procedure'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se reakcije na sigurnosno-obavještajnu aferu s izlistima telefonskih brojeva koja je uzburkala političku, ali i javnu scenu.

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Dragovan ustvrdio je kako je izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost o nadzoru izlista telefonskih poziva u Odbor stiglo jučer, te da je predsjednik HDZ-a i član tog Odbora Tomislav Karamarko to izvješće, ako tvrdi da ga je ranije vidio, dobio mimo procedure. 'Ako je istina da je Karamarko to izvješće vidio prije utorka onda mu je to netko dao izvan procedure', izjavio je Dragovan novinarima uz Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Izvijestio je da je predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) u ponedjeljak uputio zahtjev za upućivanje Odboru tog izvješća, koje je stiglo jučer, a danas još jedno. Riječ je, dodao je, o izvješćima koja redovno dobivaju predsjednici Republike i Vlade, a Odbor ih dobiva na zahtjev. 'Čim dođu sva izvješća sazvat ćemo sjednicu Odbora za unutarnju politiku', rekao je predsjednik Odbora za unutarnju politiku  Miroslav Tuđman.

Na novinarski upit kako tumači Karamarkovu izjavu da je izvješće Odboru poslano isti dan kada i predsjedniku i premijeru, odgovorio je kako je to lako provjerljivo, te ponovio da je Tuđman izvješće zatražio u ponedjeljak, a da je u Sabor, odnosno Odbor stiglo jučer, 'i prije toga se nije nalazilo u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost'.

>> Karamarko: Bili smo svjedoci sramne press konferencije na Pantovčaku

Upitan je li vidio to izvješće, Dragovan je kazao kako ga je vidio jučer, nakon što je došlo u Odbor, naglasivši kako ne može komentirati zaključke iz izvješća.

I još trojica članova Odbora iz reda vladajućih pred novinarima su ustvrdili kako izvješće nisu vidjeli.

'Nisam dobio izvješće, ali čujem da ga je dobio gospodin Karamarko', rekao je Damir Kajin (IDS), a upitan kako tumači to da je Karamarko izvješće vidio prije nego ostali, odgovorio je: 'Da će mu to biti posljednje izvješće koje će vidjeti prije ostalih u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost'.

'On ovim promjenama na čelu obavještajnog aparata de facto gubi i oči i uši unutar same službe, a Miroslav Tuđman ponaša se kao da mu je Karamarko predsjednik Sabora, a ne gospodin Leko', poručio je Kajin.

Naglasio je i kako saborsko istražno povjerenstvo za rasvjetljavanje okolnosti aktualne afere nadzora izlista telefonskih poziva, čije je osnivanje zatražio HDZ, ne može početi s radom sve dok traju istražne ili predistražne radnje te dok traje sudski postupak.

Da nisu vidjeli izvješće potvrdili su i Milorad Batinić (HNS) i Igor Rađenović (SDP), koji imaju saznanja tek da je predsjednik Odbora zatražio da se izvješće uputi u Odbor, te ne znaju da ih je Odbor i zaprimio.

Nitko ih, istaknuli su, iz Odbora nije kontaktirao niti informirao da je tražena dokumentacija stigla u Odbor, a samo su iz medija vidjeli da je Miroslav Tuđman najavio sazivanje sjednice Odbora kada izvješće dođe.

Novinare je zanimalo i kako onda tumače Karamarkovu izjavu da je Odbor dobio izvješće i da ga je vidio, prije ostalih članova tog saborskog radnog tijela.

'Gospodin Karamarko, bez obzira na svoje prijašnje dužnosti u tom sustavu, jednako je član odbora kao i kolega Batinić i ja. Prema tome, informaciju o tome da su izvješća došla trebao je dobiti u isto vrijeme, u jedno tehnički razumno vrijeme, jednako kao i mi. Budući da ga mi nismo dobili ni danas, a vi vjerojatno aludirate na jučerašnju izjavu gospodina Karamarka, morat ćete to ponovo priupitati njega ili eventualno službe u samom odboru', rekao je Rađenović.

Batinić je, pak, kazao kako nema informacije da je Karamarko ili neki drugi član Odbora vidio to izvješće, te naglasio kako se 'ufa' u dobre namjere predsjednika Odbora, korektan način ponašanja da svi članovi Odbora takvu informaciju dobiju u isto vrijeme. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene