452964
452964
452964
452964
452964

''VRUĆI KRUMPIR'' Evo što sve čeka novog ministra poljoprivrede!

  • , 10.10.2016., 10:38
  • Autor:
  • komentara

Nakon što je njome upravljao Mostov Davor Romić, poljoprivreda u mandatu nove Vlade ide HDZ-u. Iako konkretno ime još nije poznato, tko god to bio, preuzet će sektor u kojem se vrti velik novac, ali i problemi. Veća proizvodnja domaće hrane i manji uvoz svim su proizvođačima i potrošačima ključni. Zadatak budućem ministru je, kažu svi, pronaći način da to i ostvari. No, najprije će se, izgleda, trebati pozabaviti programom ruralnog razvoja, na koji kritike dolaze - iz svih smjerova.

 
 
 
 
Poljoprivredni izazovi (Video: Dnevnik Nove TV)
Poljoprivredni izazovi (Video: Dnevnik Nove TV)

Telica Gilda tek je došla na svijet. Malen je ona doprinos za velike gubitke u sektoru gdje je stalno tek - zatvaranje farmi.

"Ono na što upućujemo, niz mjeseci i godina, je prekomjerni uvoz. Novi ministar mora se pobrinuti za zaštitu domaće proizvodnje. To je nešto na čemu se počelo raditi, no nažalost, nemamo konkretnih rezultata", kaže Rašeljka Maras iz CroatiaMilka.

Baš uvoz muči i domaće voćare. Jer postoje uvjeti za proizvodnju voća dovoljnu i za izvoz.

"Zaposlili bi direktno u proizvodnji 20.000 OPG-a puta četiri. Znači, egzistencija za 80.000 ljudi", uvjeren je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

Za to treba novac iz ruralnog razvoja. A u njemu treba napraviti, kažu voćari, temeljitu reviziju.

"Vidimo da je kroz ruralni razvoj, da su pravi proizvođači dobili kap u Jadranskom moru. Umjesto da su dobili 100 posto iz tih mjera."

Poljoprivredni izazovi (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Ruralni je razvoj važan i HUP-u. Kao socijalnog partnera, očekuju da ih se uključi.

"U kreiranje i provedbu ključnih politika. A to su prije svega ruralni razvoj, mjere fiskalne politike, mjere za dobrobit životinja i donošenje strategije primarne poljoprivrede", istaknula je Milka Kosanović, iz sektora poljoprivrede HUP-a.

Treba nastaviti sa zakonom o poštenoj trgovačkoj praksi, misli Poljoprivredna komora. I oni s puno očekivanja.

"Kod pisanja novog proračuna moraju se osigurati dodatna sredstva, da omotnica bude isplaćena u punom iznosu. Za prošlu godinu ona je bila umanjena za 20%", kazao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Još jedna takva godina, upozoravaju, dovela bi do zatvaranja velikog broja OPG-a. Da ne bi bio tek statist u kukuruzu, novi ministar treba nastaviti s podjelom državne zemlje, jer upravo je ona jedan od ključnih nedostataka hrvatskih stočara. U komori bi, kažu, mijenjali i taj zakon i to - u prvih mjesec dana. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se