Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljni su

Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza...

Uljana repica, tvrde poljoprivrednici, sve je neisplativija zbog čega je se sve rijeđe viđa na slavonskim poljima. Više o svemu za DNevnik NOve TV istražio je novinar Tin Kovačić.

Ravnica je ovih dana u prekrasnim bojama što za poljoprivrednike znači da je vrijeme upaliti prskalice i tretirati zemlju protiv nametnika i bolelsti.

"U zadnje vrijeme stroj koji najviše koristimo u poljoprivredi je prskalica. Prije 15, 20 godina bilo je prosječno jedno do dva tretiranja po hektaru, sada imamo u prosjeku i više od pet puta po hektaru tretiranja", rekao je poljoprivrednik Matija Brlošić.

No to znači da je i poljoprivredna proizvodnja danas pet puta skuplja. Prije su se mogli koristiti agresivniji pesticidi koji se danas ne smiju. Poljoprivredna inspekcija tijekom kontrole na terenu utvrdila je 45 nepravilnosti, a najčešće utvrđene odnosile su se na neispravno označena sredstva za zaštitu bilja.

Polja uljane repice 40 posto je manje nego prije pet godina,a azlog je što je proizvodnja ove kulture postala mane ispativa. Zakonska je regulativa stroga i izuzetno komplicirana.

Pročitajte i ovo Pomor pčela - 2 Pomor pčela Bijes zbog novog pomora pčela: "Nema sankcija, dosad smo imali tri trovanja pčela, a niti jedne godine nismo doznali da je netko kaženjen"

"Moramo svake dvije godine imati tehnički pregled za prskalicu. Moramo proći osnovnu obuku za primjenu pesticida. Moramo imati određen prostor gdje moramo skladištiti ta sredstva. Praznu ambalažu moramo vratiti na predviđena mjesta. Moramo voditi evidenciju za svaku ARKOD česticu, kada s čime i s kojim sredstvom smo tretirali", objašnjava poljoprivrednik Brlošić.

A zašto su uvjeti i regulative toliko stroge i zašto inspekcija inzistira na tome da se poštuju, pogledajte u videu.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene