Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sirene jedino u Kumrovcu

Suveniri preplavili tržište: Tito je danas dobar biznis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok povjesničari muku muče, trgovci koriste gužvu, a suvenira s likom i imenom Josipa Broza Tita ima na pretek.

Proizvode na tržištu kontrolira obitelj Broz jer žele spriječiti iskorištavanje obiteljskog imena. Tako neprimjereni predmeti koji mogu naštetiti uspomeni, na njihova oca i djeda, poput čarapa i bokserica, ne mogu na police.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unuk se protivi Nije kao Ceausescu: Tito neće biti ekshumiran Slika nije dostupna Osniva Komunističku partiju Titov unuk: 'Vratimo se komunizmu'

Trideset godina poslije smrti Josipa Broza Tita, na Trgu bana Jelačića svirka. I u Splitu, Rijeci, Osijeku ulice i trgovi puni života, a malo tko se uopće sjeća. Sirene su danas svirale samo u Kumrovcu, a za mnoge je Tito samo dobar biznis. Legalna kupnja može se obaviti u kumrovečkoj suvenirnici. Poplava suvenira krenula je prije pet godina, od kada obitelj pokušava kontrolirati tržište.

'To je djelomično moguće, zato što postoje legalisti i postoje oni koji se bave crnom trgovinom i to rade ispod pulta', smatra Saša Broz. Namjera im je spriječiti prostituciju obiteljskog imena, pa tako kontroliraju proizvode na kojima se koristi ime njihova oca i djeda. 'Bilo je zahtjeva koje smo odbili. Ispis njegovih karakterističnih potpisa na nekakvim boksericama, potom sintetskim jastučnicama, čarapama i tako dalje', ističe Saša, unuka Josipa Broza Tita.

Od davanja prava za korištenje lika i imena Josipa Broza Tita obitelj nema financijske koristi, a sav novac namijenjen njima ide u humanitarne svrhe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene