Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razočarani mještani Kumrovca

Nekadašnja politička škola Josip Broz Tito propada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Titova rezidencija, Spomen-dom, nekadašnja politička škola Josip Broz Tito, najveći su objekti, svi s Titovim predznakom, i svi već godinama stoje neiskorišteni.

Najviše su ljutiti mještani jer im vrijedni objekti u vlasništvu države propadaju pred očima. Jedino im preostaje čekanje rezultata još jedne javne dražbe u nizu. Jedino što valja u nekadašnjem Spomen-domu u Kumrovcu jest novo ime ‘Znanstveno-studijski centar Kumrovec’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unuk se protivi Nije kao Ceausescu: Tito neće biti ekshumiran Slika nije dostupna Turizam u Zagorju VIDEO Zagorje: Zašto ne i Tito i Tuđman?

Vrijedan objekt, izgrađen sedamdesetih, obuhvaća 90 tisuća četvornih metara i svake godine sve više propada. ‘Objekt je podijeljen u tri cjeline, u tzv. spomenički, smještajni i hotelsko-turistički, odnosno ugostiteljski dio. Od toga trenutno ništa nije iskoristivo’, rekao je Branko Gobac, direktor Spomen-doma u Kumrovcu.

I tako je posljednjih 20 godina. Do 2003. tu su bili prognanici, sada se u Spomen-dom minimalno ulaže. ‘Najteži dio je iščekivanje budućnosti, odnosno najteži dio je onaj da se objekt renovira, obnovi i da se stavi u funkciju, da onda počnemo raditi sve druge poslove za koje smo kvalificirani’, rekao je Gobac.

Za razliku od Spomen-doma, kojeg održava 20-tak ljudi, nekadašnja politička škola Josip Broz-Tito u potpunosti propada. ‘Pa žao mi je, normalno. Ne samo meni, svima koji ovdje živimo. Zaposlilo bi se ljudi, puno je nezaposlenih. Putuju u Zagreb za male plaće, ovo propada. 260 soba je unutra, kongresna dvorana, kino dvorana, atomsko sklonište, rekao je Miljenko Grah, ugostitelj iz Kumrovca.

I nekadašnja Politička škola, i Spomen-dom, u vlasništvu su države. Njihova je prodaja propala već nekoliko puta. ‘Ma to je katastrofa. Mogu reći da je to političko pitanje, ništa drugo. Ako oni nisu mogli u 15 godina riješiti zemljišne knjige, i to da se može prodati, onda neće nikada’, rekao je Slavko Efkeža iz Muzeja ‘Staro selo’.

Iako su lošim upravljanjem države najviše razočarani mještani, uništene objekte primjećuju i turisti. Nekadašnji Spomen-dom i Politička škola ponovno su na javnoj dražbi. Je li ovoga puta uspjela prodaja, znat će se idućeg mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene