Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tisuće protiv ćirilice

Poruka Vladi: 'Više nećemo u prosvjede, ali nećemo ni dozvoliti da se postave ploče'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjed protiv uvođenja ćirilice započeo je u 12:05 na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i trajao je sat i pol vremena. Skup je protekao mirno.

Skup 'Ne ćirilici u Hrvatskoj' na kojem se na središnjem zagrebačkom trgu po policijskim procjenama okupilo 20.000 tisuća prosvjednika završen je nešto prije 14 sati uz zahtjev Vladi da promjeni hitno ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i da se Vukovar do 18. studenog proglasi gradom trajnog pijeteta u kojem nikad neće biti uvedena ćirilica.

Prosvjednici s istaknutim brojnim hrvatskim i braniteljskim zastavama te transparentima u cijelosti su ispunili Trg bana Jelačića zbog čega je bio prekinut tramvajski promet.

Policija je izvijestila da je na skupu bilo 20.000 do 25.000 ljudi ljudi. Privedeno je šest osoba - tri zbog remećenja javnog reda i mira, dvije zbog paljenja baklje te jedna zbog prekršaja iz Zakona o osobnoj iskaznici. Drugih postupanja nije bilo.

>> 'Važno je da skup bude čist od šovinističkih ispada'

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Ante Nadomir Tadić u proglasu koji je pročitao sa središnje pozornice zapitao je otkud pravo vlastima da uvode ćirilicu i ustvrdio da vlast ne poštuje narod jer se nije reagiralo na njihov prvi prosvjed u Vukovaru. Organizatori su zamjerili predstavnicima Vlade što ih nisu primili na razgovor, nakon čega su uslijedili glasni zvižduci i negodovanja.

Pater Ante Perković koji je 90-tih proživio agresiju na Vukovar i torturu srpskih logora, poručio je s pozornice na kojoj su bili članovi braniteljskih udruga i Stožera, da nema nitko ništa protiv ćirilice jer je to čovjekovo bogatstvo. No, kako je dodao, kao što tri prsta nisu znak svetog trojstva tako ni ćirilica nije znak kulturne baštine nego nastavak agresije i zlostavljanja ovog prostora. 'Netko će reći ovo je govor mržnje ali ovo je govor o mržnji koja se na nas srušila devedesetih sve rušeći i ubijajući', poručio je Perković.

'Vukovar grad trajnog pijeteta'

Predsjednik Stožera Tomislav Josić upozorio je da - ako vlast ne proglasi Vukovar gradom trajnog pijeteta - neće biti dobrodošla u Vukovar na dan obilježavanja žrtve Vukovara. Dodao je da ih podržava preko 300 braniteljskih udruga, poručivši da je vrijeme da se sve branitelji stave pod istu kapu. Suprotstavio se mišljenju dijela javnosti koji negativno govore o braniteljima.

U sklopu programa nastupao je pjevač Marko Perković Thompson kojeg je organizator predstavio kao čovjeka kojeg isto progone kao i Vukovar jer je uvijek bio uz hrvatske branitelje.

Na skupu je emitirana snimka posljednjeg ratnog izvještaja legendarnog novinara Siniše Glavaševića iz Vukovara o granatiranju toga grada u jesen 1991.

Okupljene je organizator pozvao na dostojanstven ali glasan skup kako bi došli do nekog rješenja. Policiju su pozvali da ne skida natpise hrvatski Vukovar kao što su to činili na nedavnoj utakmici Hrvatske i Srbije uz poruku da svakoga može biti sram tko se srami hrvatskog Vukovara. Nakon završenog programa organizator je pozvao okupljene da se mirno raziđu uz poziv: 'Vidimo se u Vukovaru!'

Od vlasti se traži provjera prebivališta pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru jer smatraju da ih ima manje od 33,33 posto od ukupnog stanovništva zbog čega u Vukovaru prema zakonu ne bi trebalo uvesti dvojezičnost i ćirilične natpise.

'Ostavljamo Vladi da napravi prvi korak'

'Nećemo raditi više nikakve prosvjede. Ostavljamo Vladi da napravi prvi korak. Ako dođu u Vukovar postavljati ploče, pozvat ćemo sve naše prijatelje da dođu i nećemo dozvoliti da se ploče postave', rekao je Josić te prosvjednike u 13:35 pozvao da se mirno raziđu.

Prosvjed je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara. Na skup su stigle tisuće prosvjednika iz cijele zemlje. 'Vlakom mira' jutros oko 10 sati stigli su prosvjednici iz Vukovara, a organiziran je i autobusni prijevoz kojim su stigli prosvjednici iz drugih dijelova zemlje. Okupljanje na Trgu bana Jelačića počelo je već oko 10 sati.

Prosvjed je komentirao potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Dobro je, kaže, što nije bilo incidenata, no ne smatra dobrim što se nastavljaju prijetnje provođenju zakona. 'Nije dobro da se demonizira jedno pismo, i preko toga se nastavlja demonizirati jednu naciju i jednu kulturu. To nisu dobre poruke i o tome treba povesti ozbiljnu raspravu jer to Hrvatskoj ne koristi. Rat u Hrvatskoj je završen, odnosi između država su definirani, odnosi između većinskog i manjinskog naroda također', rekao je Pupovac. (I.D. / T.Š. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene