443550
443550
443550
443550
443550

Cipek za Dnevnik: SDP nema političke hrabrosti izaći sam na izbore

  • , 16.07.2016., 21:10
  • Autor:
  • komentara

Politički analitičar i profesor s Fakulteta političkih znanosti u zagrebu, Tihomir Cipek, gostujući u Dnevniku Nove TV vrlo je jasno razlučio tko je tko u novoj, Narodnoj koaliciji, ali i zašto je SDP odlučio ne ići sam na izbore.

 
 
 
 
Tihomir Cipek o Narodnoj koaliciji (Video: Dnevnik Nove TV)
Tihomir Cipek o Narodnoj koaliciji (Video: Dnevnik Nove TV)

Profesore, hoće li birači razumjeti koaliciju u kojoj ima socijal-demokrata, liberala, konzervativaca?

To ćemo vidjeti iz njihovih rezultata. Meni se čini da to ovisi o tome kako će koalicija komunicirati. Dakle SDP bi trebao inzistirati na tome da su oni vodili jednu kakvu-takvu Vladu, koja je ipak funkcionirala, a ova Vlada je pala. HNS, stranka pristojnog građanstva, koja se razumije u poduzetništvo, u biznis, a HSS, daje taj povijesni hrvatski legitimitet, jer se radi o jednoj od najstarijih hrvatskih političkih stranaka, koja se razumije u poljoprivredu. Dakle to će biti komunikacijska strategija i vidjet ćemo koliko će to birači prihvatiti. U svakom slučaju, SDP i koalicijski partneri idu prema centru i igraju bijelim figurama. To je važno.

Može li se reći - tko je u ovoj koaliciji zapravo najbolje prošao, a tko najgore?

Pa HSS je u svakom slučaju dobio dosta potencijalnih mjesta u parlamentu i dobio je konačno jedan jasan resor. Dakle, znamo da je to Ministarstvo poljoprivrede i ima pravo da konačno ostvari svoj politički program, da to pokušaju, ako dobiju na izborima. Mislim da su oni tu dosta dobro prošli. Onda je tu HNS, a uvijek oni koji sastavljaju koaliciju najlošije prođu, a to je SDP.

Zašto SDP ne izlazi samostalno, već poklanja mandate strankama koje imaju 2 i manje posto?

Dva su razloga, prvo je ovaj simbolički razlog koji sam spomenuo, da SDP želi otići prema centru i tu jednu osudu da je nenarodna stranka maknuti sa sebe i to će ovom koalicijom dobrim dijelom uspjeti. Drugi razlog, rekao bih još važniji, jest to da nema političke hrabrosti, jer ovaj izborni sustav pripisuje sve propale glasove u pravilu stranci koja je dobila relativnu većinu, a sva istraživanja pokazuju da bi to bio SDP. Dakle, ako HNS, HSS i neke druge male stranke sudjeluju na izborima i ne prođu izborni prag, ti se glasovi pripisuju prvo relativnom pobjedniku pa onda drugoj stranci, a relativni pobjednik bi prema anketama trebao biti SDP. Kažem, s jedne strane oni imaju simboličku potrebu da sebe proglase narodnom strankom, a s druge političku kalkulaciju i ne usude se ići sami.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se