Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I više nego dovoljno

Plenković: Imamo više od 90 potpisa zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je prikupio preko 90 potpisa zastupnika, s kojima će Andrej Plenković od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović tražiti mandat za sastavljanje nove Vlade.

Šef HDZ-a Andrej Plenković je po završetku sastanka nacionalnog vijeća i predsjedništva HDZ-a, da ima preko 90 potpisa zastupnika za sastavljanje nove Vlade.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Andrej Plenković dijeli se šakom i kapom Plenković komentirao veliko okupljanje ljevice, najavio i novi paket potpore umirovljenicima

U te glasove se ubrajaju 15 potpisa iz Mosta, 3 kluba Milana Bandića i Reformista, 5 HSS-a i osam mandata nacionalnih manjina.

"Jednoglasno je i predsjedništvo i nac. vijeće podržalo izvješće o rezultatima pregovora, dogovor koji je postignut, dakle o sastavljanju vlade između hdz-a i mosta, nacionalnih manjina i drugih stranaka koje su nam tu potpuru svojim potpisima izrazili, imali smo vrlo sadržajnu, kvalitetnu raspravu u kojoj je sudjelovalo niz kolega i mislim da smo na ovaj način završili ovaj ciklus aktivnosti i od ponedjeljka se krećemo baviti novom zadaćom", rekao je Plenković.

"To je uvođenje jedne europske prakse a u hrvatskim prilikama to je razuman i nužan kompromis", rekao je Vladimir Šeks o dogovoru HDZ-a i Mosta oko dvogodišnjeg mandata predsjednika Sabora. Plenković je istaknuo da se o imenima nije razgovaralo te da se ide u koncept 18 ministarstava i četiri potpredsjednika Vlade, koji bi vodili i svoje resore. Dodao je da će o kadrovskim pitanjima s partnerima razgovarati idući tjedan i prije sjednice novog saziva Sabora u petak u 15 sati.

Plenković je ranije rekao kako očekuje potporu stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća postignutom sporazumu s Mostom te angažman i potporu o daljnjem formiranju sastava vlade istaknuvši kako je napravio sve što su se dogovorili na prošloj sjednici najviših stranačkih tijela.

'Očekujem potporu i angažman u daljnjim pripremama za formiranje sastava vlade. Napravili smo sve ono što smo se 12. rujna dogovorili na Nacionalnom vijeću - razgovori s Mostom, kao prvim potencijalnim, a sada konkretiziranim partnerom, te razgovori s nacionalnim manjinama plus dodatni potpisi', kazao je Plenković ispred središnjice HDZ-a prije početka sjednice stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

"To su demokratske odluke onih koji imaju većinu u Saboru i mogu u skladu s Ustavom i Poslovnikom određivati kako će slagati Sabor i Vladu", komentirao je podjelu predsjedništva Sabora na dvije godine Mostu te dvije godine HDZ-u, bivši predsjednik Sabora Josip Leko. Na novinarske spekulacije kako u stranci postoje i neki nezadovoljnici upitao je imaju li oni (nezadovoljnici) ime i prezime. 'Ako nemaju, onda ništa', kazao je.

Na novinarski upit koji saborski zastupnik mu je dao potpis potpore za mandatara, a bio bi 15. član saborskog kluba Mosta, odgovorio je kako to treba pitati čelnika Mosta Božu Petrova. Pojasnio je i da će u ponedjeljak dobiti potpise potpore svih Mostovaca jer svi njihovi zastupnici nisu u Zagrebu. Upitan hoće li, kada budu sastavljali vladu, stranke imati pravo veta odgovorio je kako će to imati premijer.

"Kanim stati iza svakog budućeg ministra i moj odabir će biti tko će biti na toj funkciji", kazao je Plenković. Najavio je i da će se sastav buduće vlade i tko će biti ministar znati idući tjedan.

"Imamo puno kvalitetnih kandidata za sve dužnosti u vladi. S tom temom do sada se uopće nisam bavio svjesno i namjerno. Kao što sve radim postupno, metodološki, čisto i jasno, tako ću i taj posao raditi idući tjedan", rekao je Plenković.

Brkić: HDZ zadovoljan tijekom pregovora i završetkom

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je na upit je li Most u pregovorima dobio previše, odgovorio kako se u životu ponekad moraju raditi kompromisi, ali i da je HDZ zadovoljan cijelim tijekom pregovora i njihovim završetkom. "Nadamo se korektnom partnerstvu i efikasnoj, učinkovitoj i funkcionalnoj vladi. Nadamo se i da ćemo napokon početi raditi za dobro svih građana", poručio je.

Upitan kako komentira da je dan prije izjavio da postoji i alternativa koja bi bila bolja od pregovora s Mostom, odgovorio je kako u životu uvijek postoji alternativa i to je dobro. "Završili smo pregovore s našim strateškim partnerom i idemo raditi za dobrobit Hrvatske", poručio je.

Član Predsjedništva HDZ-a Darko Milinović kazao je kako je bila dobra odluka da izglasaju nepovjerenje vladi koja nije dobro funkcionirala i bila opterećena razno raznim odnosima. "I to je dobro", rekao je. Vezano uz pregovore koji su vođeni s Mostom pojasnio je kako o tome ne zna ništa, već samo što pročita iz novina te će sada na Predsjedništvu čuti koji su uvjeti. "Ono što želim je da odnosi budu takvi da HDZ, najjaču stranku u zemlji, ne može nitko ucjenjivati", poručio je.

Da na sjednici Predsjedništva želi čuti detalje sporazuma kazao je i njegov član Andrija Mikulić. Smatra i da je HDZ-ov pregovarački tim ispregovarao najoptimalnija rješenja koja će generirati stabilnost i sigurnost te partnerski odnos koji neće biti uvjetovan. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene