Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zmajlović dobio povjerenje

Tek postao ministar, a već dobiva policijsku zaštitu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon rasprave, u Saboru je izglasano povjerenje novom ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajlović, a brojne komplimente dobila je njegova prethodnica Holy.

Zmajlović, podsjetimo, na to mjesto dolazi nakon što je prošli tjedan Mirela Holy podnijela ostavku, a premijer Zoran Milanović je i prihvatio. Ostavku je dala nakon što je u javnost 'iscurio' email predsjedniku Uprave HŽ Holdinga kojom se Holy po stranačkoj, SDP-ovskoj liniji zauzela za jednu djelatnicu HŽ-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Hrvatski sabor Ususret izborima Koalicijski partneri dogovorili raspuštanje Sabora: Doznajemo datum

Na saborskoj raspravi može se čuti kako Holy u pravilu uživa povjerenje i poštovanje kolega zastupnika koji tvrde da je ona bila jedna od najsposobnijih i najpoštenijih članova Vlade.

Zastupnici se osvrću i na tvrdnje Mirele Holy da iza objave maila stoje 'kraljevi smeća' koji su joj prijetili smrću. Zbog prijetnji policija vrši istražnje radnje. O prijetnjama smrću Holy je prvi put javno progovorila na chatu Dnevnik.hr-a u  travnju.

>> Ministrica Holy: Svaki dan zovu i prijete mi zbog otpada!

Premijer Zoran Milanović tijekom saborske rasprave rekao je kako je Zmajloviću rekao da ne isključuje mogućnost da mu nakon određenog vremena bude trebala zaštita odnosno da će postati štićena osoba i neka o tome razgovara sa svojom obitelji.

Zmajlović, naglasio je Milanović, preuzima resor u kojemu postoji puno posebnih i velikih materijalnih interesa koje treba svoditi u zakonske i europske okvire. Ponovio je kako je cilj Vlade da se u Hrvatskoj proizvodi, radi i gradi kako bi Hrvatska bila energetski neovisna, ali da svoju državu i njezin okoliš sačuvamo i unaprijedimo, što nije lako. U tom smislu, istaknuo je, od Zmajlovića očekuje jako puno, borbu za projekte i proaktivan snažan stav, ali istovremeno i da čuva hrvatsku prirodu po najvišim standardima.

Upitan kakvu suradnju očekuje s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem, koji je jučer iznio čvrst stav da se projekti Ombla i Plomin moraju nastaviti, Zmajlović je odgovorio kako je cilj Vlade iskoristiti energiju koju Čačić ulaže u pokretanje gospodarstva Od novog ministra, dodao je Milanović, u najkraćem razumnom roku očekuje odgovore što se tiče projekta Ombla, najavivši da oko toga hoće li se s tim projektom nastaviti očekuje i najkvalitetnijih mišljenja domaćih, ali i europskih i svjetskih stručnjaka.

‘Svaki naš potez, svaka lopata koja je zakopana ima određeni učinak. Želim tu mišljenje najkvalitetnije, ne samo hrvatske, nego europske i svjetske struke, jer ono što napravimo imat će dugoročne posljedice, pozitivne, a može imati i negativne’, rekao je Milanović. Kao kompliciran i delikatan projekt naveo je i Plomin 3, naglasivši da će u Vladi ‘kada jednom izrežemo i izmjerimo, onda ćemo i odrezati i donijeti odluku’.

'U vrlo kratkom roku osigurati sve potrebne temelje da se oslobodi prostor za nastavak investicija'

Zmajlović je najavio kako mu je namjera u vrlo kratkom roku osigurati sve potrebno da bi Vlada mogla donijeti odluku je li projekt Ombla prihvatljiva investicija za okoliš. ‘To je samo jedan od projekata koji se posebno tiče zaštite okoliša i zadaća će mi biti da, nakon što preuzmem Ministarstvo, u vrlo kratkom roku osiguram sve potrebne podloge kako bi zajednički mogli donijeti odluku je li ta investicija prihvatljiva za okoliš’, izjavio je Zmajlović novinarima neposredno nakon što je u Hrvatskom saboru prisegnuo na ministarsku dužnost.

Naglasio je kako je njegova zadaća kao ministra da sudjeluje u timu koji će donijeti odluku oko projekta Ombla, pri čemu je zadaća njegova ministarstva da zadrži visoke standarde zaštite okoliša i prirode kako bi se osigurao održivi razvoj hrvatskog gospodarstva. Upitan u kojem bi roku mogao ispuniti zadatak koji mu je danas dao premijer Zoran Milanović - da pribavi mišljenja domaćih i stranih stručnjaka oko studije utjecaja na okoliš za projekt Ombla - odgovorio je kako je riječ o vrlo kratkom roku.

‘Vrlo kratko, s obzirom da je u interesu države da se pokrenu investicije, osigura gospodarski rast. No, moram napomenuti da investicije i gospodarski rast ne mogu ići po svaku cijenu, potrebno je zadržati visoke standarde zaštite okoliša i prirode’, rekao je Zmajlović. Naglasio je kako u odlučivanju treba ‘izbalansirati’ ta dva prioriteta, gospodarski i ekološki, ali i izrazio uvjerenje da će se u vrlo kratkom roku osigurati svi potrebni temelji kako bi se oslobodio prostor za nastavak investicija.

Upitan kakvu suradnju očekuje s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem, koji je jučer iznio čvrst stav da se projekti Ombla i Plomin moraju nastaviti, Zmajlović je odgovorio kako je cilj Vlade iskoristiti energiju koju Čačić ulaže u pokretanje gospodarstva.

‘To je cilj svih članova Vlade, a vjerujem da je i svim građanima u interesu da pokrenemo gospodarstvo i da se sva ta energija usmjeri na pokretanje projekata i investicija, a ne na ove eventualne međusobne nesuglasice’, poručio je. Nije želio komentirati Čačićevu izjavu da se, što se Omble tiče, ne smije ponašati kao u dječjem vrtiću. ‘Ne bi to želio komentirati, to prepuštam građanima da ocijene’, kazao je Zmajlović.

Upitan strahuje li da bi i on, kao i njegova prethodnica Mirela Holy, mogao dobiti prijetnje zbog posla koji radi, odgovorio je kako se, da se boji, ne bi prihvatio tog posla. No, naglasio je, činjenica je da u područje gospodarenja otpadom treba uvesti reda i osigurati da sustav funkcionira na pravedan način, da se novac proračunskih obveznika koristi na učinkovit način. ‘Tu nema kompromisa, nastavit će se u tom smjeru’, rekao je.

U tom smislu, istaknuo je, spreman je i imati zaštitu kao štićena osoba. ‘Ako bude takva procjena to će biti moja obveza i to ću morati poštivati. O tome ja ne odlučujem’, kazao je Zmajlović. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene