Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri Mosta - nisu

VLADA SE OČITOVALA O KARAMARKU I DALA MU POTPORU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zasad još nije službeno poznato kako su glasovali Mostovi ministri na telefonskoj sjednici Vlade.

17:49 Protiv takvog zaključka glasovalo je šest ministara Mosta, neslužbeno se doznaje.

Pročitajte i ovo Marin Miletić O Bogu i ljudima Problemi u Mostu? Oglasio se Marin Miletić: "Uvjeren sam, bit će dobro" Marija Selak Raspudić Nastavak sukoba Selak Raspudić o raskolu u Mostu: "Zbog Miletića sam odustala od liste za europske izbore, ali nije samo on u pitanju"

Predsjednik Mosta Božo Petrov najavio je da će svi Mostovi ministri i saborski zastupnici glasovati za Karamarkov opoziv, o kojemu bi Sabor trebao odlučiti do sredine lipnja.

17:30 Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj se očitovala na Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske. Vlada Republike Hrvatske odbija sve navode Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Tomislavu Karamarku, prvom potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske, stoji u priopćenju iz Banskih dvora.

15:00 Premijer Tihomir Orešković izjavio je u petak uoči telefonske sjednice Vlade na kojoj se odlučuje o smjeni Tomislava Karamarka kako prvi potpredsjednik Vlade ima njegovu podršku.

'Karamarko će imati moju podršku. Dozvolite institucijama da rade svoj posao", rekao je Orešković.

13.18 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je nedopustivo da se ovako ozbiljna situacija u državi rješava prepiskom glavnih aktera u medijima. Poručuje im da se uozbilje i da počnu raditi posao u interesu ove zemlje.

'U toj kakofoniji izjava, u toj kakofoniji neodgovornih poteza Hrvatska stenje i traži da se zasuču rukavi, da se nešto napravi u ovoj zemlji. Ta koalicija u Zagrebu bi trajala 24 sata. Da svako ode na televiziju i priča što hoće. Da svatko da intervju u novinama i opatrči gradonačelnika kako hoće. Znate koliko bi ta koalicija trajala? 24 sata. Bili bi novi izbori', poručio je Bandić.
 

13.04 - Ministar vanjskih poslova Miro Kovač poručio je da je uvjeren u opstanak Vlade.

11:16 - 'Svi zastupnici HNS-a glasat će za opoziv Karamarka', poručio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a na današnjoj konferenciji za medije.

'Ja bih volio da se glasanje o nepovjerenju obavi što prije. Čekanje ne odgovara nikome, osim onima koji vrše pritisak', rekao je Vrdoljak.

10.28 - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar (HDZ) izjavio je da potpredsjednik Vlade Karamarko ima njegovu apsolutnu potporu.

10.14 - Tomo Medved, ministar branitelja, također je danas iskazao svoju podršku Tomislavu Karamarku.

Danas će se održati telefonska sjednica na kojoj će se Vlada očitovati o prijedlogu zastupnika SDP-a i HSU-a da se izglasa nepovjerenje Tomislavu Karamarku. Još uvijek nije poznato kada će se točno sjednica održati, ali pretpostavlja se da će se to dogoditi u popodnevnim satima. Prema neslužbenim informacijama, sjednica će se održati u 16 sati. 'Vlada mora ozbiljno raditi svoj posao, ima prevažnu ulogu u ovom društvu da bi se bavili nevažnim stvarima. Bespotrebno stvaranje kaosa ovom društvu ne koristi. Ne vidim nikakvog smisla da se, 100 dana nakon što je Vlada počela raditi svoj posao, stvara bespotreban kaos i nervoza. Termin saborske sjednice je za još nekakvih dva tjedna', kazao je Medved koji je uvjeren da Vlada može funkcionirati. 

'Uvjeren sam da će ova Vlada funkcionirati, da će se problemi razriješiti i da to nisu problemi zbog kojih bi Vlada pala i zbog kojih bismo išli na nove izbore', kazao je Medved dodavši da Tomislav Karamarko ima njegovu potporu.

Na pitanje je li moguće preslagivanje u Saboru i stvaranje većine bez Mosta, odgovorio je: 'Dakako da je moguće. Uvijek postoji alternativa.'

9.20 - Ministar obrane Josip Buljević (HDZ) kazao je danas kako mogućnost novih izbora nije isključena jer će Vlada teško ostati stabilna ukoliko se Karamarku izglasa nepovjerenje.

'Vlada je za sada stabilna. U ovom trenutku je. A hoće li se održati i ako Most izglasa nepovjerenje Tomislavu Karamarku to vam mogu reći kao politički analitičar, a ne kao ministar. Teško mi je zamisliti da će Vlada ostati stabilna ukoliko se izglasa nepovjerenje Tomislavu Karamarku', kazao je Buljević jutros prilikom polaganja vijenaca u sklopu programa svečanog obilježavanja 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na pitanje hoće li Hrvatska ići na nove izbore odgovorio je: 'To ćemo vidjeti. Ali nije iskljuceno.'

Božo Petrov se izjasnio - Tomislav Karamarko više ne može biti član Vlade. Na današnjoj  telefonskoj sjednici Vlade, na kojoj će se Vlada očitovati o prijedlogu zastupnika SDP-a i HSU-a da se izglasa nepovjerenje Tomislavu Karamarku, svi Mostovi ministri podržat će izglasavanje nepovjerenja predsjedniku HDZ-a. Prema prijedlogu Petrova - saborski zastupnici, ministri i članovi Nacionalnog vijeća Mosta odlučili su da će u Saboru glasovati za opoziv šefa HDZ-a s mjesta potpredsjednika Vlade.

Izjavio je to čelnik MOSTA za Jutarnji list i Večernji list. Smatra da bi se - zbog političke odgovornosti i tereta koji u ovom trenutku predstavlja za Vladu - Karamarko trebao povući iz izvršne vlasti.

Kako će izgledati današnje izglasavanje ministara o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku?

Procedura za telefonsku sjednicu Vlade je takva da su svi članovi Vlade u pisanim materijalima već dobili prijedlog o opozivu. Predsjednik Vlade, ili osoba koju on zaduži (a najčešće je to glavni tajnik Vlade), zvat će pojedinačno svakog člana Vlade na telefon da se očituje o prijedlogu. Očituju se na način da kažu jesu li suglasni ili ne. Natpolovična većina članova Vlade mora se izjasniti kako bi odluka bila valjana, a u slučaju da su glasovi podijeljeni, odlučuje premijer. Nakon što glavni tajnik prikupi sve glasove, premijer potpisuje odluku i takva se odluka šalje u Sabor. U toj odluci mora biti i obrazloženje zašto se odbio ili prihvatio prijedlog.

Most ima šest ministara plus potpredsjednika Božu Petrova tako da, ukoliko svi HDZ-ovi ministri glasuju protiv nepovjerenja Karamarku, Vlada neće prihvatiti prijedlog. Bit će zanimljivo vidjeti i kako će glasovati premijer Tihomir Orešković.

Nakon toga Vlada će medijima poslati priopćenje s odlukom koju je poslala u Sabor, ali ne moraju navesti s kolikim je brojem glasova prijedlog odbačen ili prihvaćen.

Karamarko: 'Petrov hoda po tankom ledu'

A oštrim riječima Tomislav Karamarko obrušio se na Most i njegovog čelnika, u ekskluzivnom intervjuu za list iz susjedne BiH Dnevni avaz. Govori o aferi koja ovih dana potresa Hrvatsku zbog njegovog navodnog sukoba interesa i pozadini te afere, te odsustvu podrške MOST-a. Ne isključuje ni mogućnost tužbe protiv kreatora ove afere, koja je dospjela i na naslovnicu "The New York Timesa".

'Od trenutka kad sam javno artikulirao svoj stav o INA-i, to se nekim interesnim skupinama nije svidjelo i počeli su brutalno izmišljanje afera i napadi na moju obitelj', poručio je.

U četvrtak se oglasio HDZ-ov Milijan Brkić. Kaže da partneri ne razgovaraju temeljem ucjena. Poručuje da nikakav ultimatum ne dolazi u obzir nego samo otvoren konkretan razgovor.

'Gospodin Karamarko je predsjednik Hrvatske demokratske Zajednice. Na nedavnim unutarstranačkim izborima dobio je potporu 92 tisuće članova. Toliko nemaju članova sve zajedno političke stranke. Predsjednik Karamarko sigurno uživa plebicitarnu potporu i HDZ-a i svih koalicijskih partnera u Domoljubnoj koaliciji', rekao je Brkić.

Evo što je na pitanje bi li ova Vlada uopće postojala - ako bi došlo do smjene Karamarka rekao politički analitičar Tihomir Cipek u Dnevniku.

'Zna se da ta Vlada ovisi od podrške HDZ-a. Potpuno jasno je gospodin Brkić rekao da HDZ u potpunosti stoji iza potpredsjednika Vlade Karamarka, tako da bi to značilo pad Vlade. Mislim da Most zapravo nema plan, do kraja jasan i to je često slučaj. Dakle, oni probaju ispitivati trenutak pa kažu, dobro, nek nam HDZ ponudi nekog novog za potpredsjednika Vlade, ako ne ponudi nekog novog, mi ćemo otići pa će se koalicija raspasti, pa će se ići na nove izbore', rekao je Cipek.

Na pitanje tko će biti najveći gubitnici ako politika odluči ići na nove izbore odgovorio je kako je jasno da bi stranke koje su u Vladi izgubile puno.

'Mislim da bi najviše izgubio Most, da bi na račun toga porastao Živi zid, da bi dio tih glasača prešao SDP-u. No, znam tko bi bio najveći dobitnik', rekao je.

'To bi bili hrvatski građani. Mislim da je većini građana ovakve nefunkcionalne vlasti dosta i da većina ljudi zagovara i zaslužuje da sami ponovo odaberu koga žele da im vlada', odgovorio je na pitanje 'tko'.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene