Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Grubišnom Polju

Kako pomusti kravu? Japanci preletjeli 10.000 kilometara da to nauče kod nas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japanci su poručili kako brinemo o svojim kravama koje su, kažu, velike i lijepe. Iako nam je EU konkurencija, gosti iz Japana vjeruju da možemo ostati konkurentni ako ovako nastavimo.

Preletjeli su gotovo 10 tisuća kilometara da bi zavirili na jednu od hrvatskih farmi! 11 Japanaca, inače poljoprivrednika, došli su u Grubišno Polje kako bi od hrvatskih farmera učili o prehrani i mužnji krava. Osim što su sve marljivo bilježili, svojim domaćinima prenijeli su i neka svoja iskustva.

Pročitajte i ovo Poziv: krave - 1 Poziv Domagoja Mikića Lutaju same selima i uništavaju pašnjake, mještani Obrovca očajni: "Osjećamo se kao taoci" Slika nije dostupna Transponderi kraj zvonca 21. STOLJEĆE NA SLAVONSKOJ FARMI KRAVA Robot muze, četka i čisti, a krave proizvode - struju

Iz dalekog Japana - u moslavačku staju. Ekspedicija iz zemlje izlazećeg sunca došla je od Hrvata učiti o uzgoju krava.

'Volim mlijeko ... i meso! Vrlo ukusno, sočno meso. U Japanu je vrlo skupo, ali mlijeko je jeftino', kaže Osamu Mineno.

Zašto pijemo sve manje domaćeg mlijeka?

On i njegovi kolege sve su fotografirali, a posebno im se svidjela sprava koju krave same koriste da bi se riješile svraba.

'Brinete o svojim kravama. Lijepe su.'

'Jako nam se sviđa. Brinete o svojim kravama, velike su i lijepe. Naše su manje, ali zato daju više mlijeka. Mi hranu za stoku uvozimo dok je vi sami proizvodite, što vam uvelike pojeftinjuje posao', objasnio je Manichiro Kawahami, predsjednik udruge stočara Aichi.

Njihov domaćin naučio je da unatoč tome što imaju manje krave, Japanci ipak proizvedu više mlijeka.

'Dobar dio hrane uvoze iz SAD-a, tako da krave muzu čak tri puta dnevno. Bit je da što više izvuku iz te proizvodnje', rekao je vlasnik farme Željko Gottstein.

U zadnji čas: Može li ovo spasiti hrvatske mljekare?

Osim krava, detaljno su proučili i sastav sijena kojima se hrane, te obišli muzionicu.

'Europska unija vam je sada velika konkurencija, ali ako ovako nastavite, bit ćete i dalje konkurentni', vjeruje Kawakami.

'Ovo je u širim relacijama oduvijek poznat kraj stoke, meso, mlijeko, goveda, svinjarstvo je tu sporedno. Mislim da su došli na pravo mjesto!, smatra Antun Turčić iz Turističke agencije bjelovarsko-bilogorske županije.

A osim vrijednih poslovnih kontaka, pala su i neka nova prijateljstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene