Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomor pčela

Bijes zbog novog pomora pčela: "Nema sankcija, dosad smo imali tri trovanja pčela, a niti jedne godine nismo doznali da je netko kaženjen"

Aktualno Galerija Mladen Mikulan, pčelar iz Međimurja Mladen Mikulan, pčelar iz Međimurja Foto: DNEVNIK.hr Dražen Kocet, Hrvatski pčelarski savez Dražen Kocet, Hrvatski pčelarski savez Foto: DNEVNIK.hr Matija Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora Matija Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora Foto: DNEVNIK.hr Pomor pčela - 1 Pomor pčela - 1 Foto: DNEVNIK.hr +4 Pomor pčela - 2 Galerija 1/9 >>
Raste broj uginulih pčela. Mehanizam za zaštitu pčela je uspostavljen, no njegova primjena izostaje.

Od početka godine pomor pčela zabilježen je u 700 pčelinjih zajednica.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Pčele - 1 Veliki problem Pčele još spavaju, voćare muči i mraz: Jednog domaćeg voća mogli bismo možda najmanje jesti ove godine

"Pčelarstvom se bavio moj djed, tata i evo sad ja, do sad nikad nije bilo tako. Sad smo ostali bez ičega", rekao je Mladen Mikulan, pčelar iz Međimurja.

Iz Saveza hrvatskih pčelara upozoravaju, problem se javlja treću godinu zaredom. Mehanizam zaštite pčela i odšteta je uspostavljen, no njegova primjena još nije usavršena. 

"Nema sankcija, mi smo do sada imali tri trovanja pčela kroz tri godine, a niti jedne godine nismo doznali da je netko kaženjen i da je netko odgovarao. Tek kad se propiše odgovarajuća kazna i kada ti ljudi koji su nemarni i neodgovorni plate taj svoj nemar ja vjerujem da bi se nešto moglo popraviti", objasnio je Dražen Kocet iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Iz Državnog inspektorata ističu da sankcije ipak postoje, donosi reporter Dnevnika Nove TV, Dino Goleš.

Kazne su i do 100 tisuća kuna za pravne te do 25 tisuća kuna za fizičke osobe. Ovog travnja obavili su nadzore u 15 pčelinjaka. Lani kod njih 57, a pokrenuto je 17 prekršajnih postupaka. Koliko je kazni u konačnici naplaćeno nije poznato. Iz Poljoprivredne komore dodaju da u vrijeme cvatnje repicu ni ne treba tretirati insekticidima.

"Insekti koji napadaju repicu u vrijeme cvatnje ne mogu napraviti štetu. Tko god to radi, radi dvije greške. Prvo sebi financijsku da taj insekticid baca bespotrebno, a drugo taj insekticid doista može napraviti štetu pčelama" poručuje Matija Brlošić, iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Štete pčelama rade se na dva načina. Ili se koriste legalni insekticidi, ali usred dana, a ne navečer kad pčele nisu aktivne ili se koriste sredstva koje je EU zabranila. Ilegalni insekticidi stižu iz Srbije i BiH. Kod nas su se koristili, a zbog novih pravila manje je i repice.

"U Slavoniji gotovo se prestalo sa sjetvom uljane repice", dodao je Brlošić.

Dok se pojedinci oglušuju na pravila, pčela će biti sve manje.
Bez njih, nema oprašivanja, nema ploda, nema hrane.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene