Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzlet

Ideja u koju su inozemni fondovi uložili 3 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U uzletu su hrvatski startupovi! Prošle su godine privukli investicije vrijedne milijune kuna. Sve je više projekata, ali i zainteresiranih investitora. No, poduzetnici kažu - taj broj mogao bi biti i veći, a na tome bi trebala poraditi i Vlada.

Aplikacija za rješavanje zadataka iz matematike koju je skinulo 45 milijuna ljudi funkcionira tako da usmjerite kameru mobilnog telefona prema matematičkom izrazu i aplikacija će taj izraz riješiti i dati upute kako se korak po korak dođe do tog rješenja.

Pročitajte i ovo Novi investitori u Osijeku - 5 zapošljavaju od inženjera do tehničara Stižu novi strani investitori u Osijek: "Ovo je naš prvi korak izvan Njemačke" Otvorena dionica brze ceste od Mostanja do Vukmanićkog Cerovca Nakon tri godine izgradnje Nakon tri godine otvorena važna obilaznica: Butković najavio nove projekte

U tu ideju inozemni fondovi uložili su čak tri miljuna dolara. ''Dobili smo to od američkih fondova koji se baš bave edukacijskim tehnologijama i mobilnim aplikacijama'', rekao je Damir Sabol, osnivač startupa.

Prema istraživanju Zagrebačkog inkubatora poduzetništva to je i najveća prošlogodišnja investicija u hrvatski start up. Ukupno ih je, prema njihovim podacima, bilo u vrijednosti 111,6 milijuna kuna.

''Iz tih statistika koje pratimo možemo vidjeti da se ta scena ipak razvija. Dakle, da ima sve više projekata, sve više investitora koji su ih spremni popratiti, investirati'', rekao je Ivo Špigel, suosnivač zagrebačkog inkubator poduzetništva.

Brojkama se hvali i ministrica gospodarstva Martina Dalić. ''Uloženo je prošle godine i stavljeno na raspolaganje novoosnovanim poduzećima nešto više od 185 milijuna kuna'', kaže Dalić.

Da ima pomaka na start up sceni ističu i u mreži poslovnih anđela koji su prošle godine ukupno investirali oko dva milijuna kuna u domaće startupe.

''Ušli smo u jedan pozitivan trend, definitivno. Imamo dovoljno dobru komunikaciju s ministarstvom gospodarstva, vidimo da se rade neke dobre promjene, recimo ovaj popis neporeznih davanja je dobar korak prema rješavanju toga'', rekao je Davorin Štetner, predsjednik udruge poslovnih anđela.

Ali, kažu, još je toga na čemu bi se trebalo poraditi. ''Regulativa koja je zastrašujuća, bezbroj nepotrebnih propisa, pravosudni sustav koji također koči i usporava razvoj'', dodaje Špigel.

Ministrica poručuje - radi se na tome. ''Naše aktivnosti će također ići na jačanje sposobnosti financiranja novoosnovanih poduzeća u smislu kapitala. Ove godine možemo očekivati uspostavljanje i instrumenata kroz koje će se ostvariti ono što nazivamo venture capital'', otkriva Dalić.

No, da bi se uzlet nastavio i od njega nešto konkretno napravilo - obećanja moraju prijeći u djela. I to čim prije.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene