Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pravodobne i potpune

Tko će biti glavni državni odvjetnik? Četiri prijave bit će poslane Vladi, jedna je izazvala val reakcija

Prijave na javni poziv za glavnog državnog odvjetnika poslali su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutačni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić. Sve su prijave potpune i stigle su pravovremeno.

Sve četiri prijave na natječaj za glavnog državnog odvjetnika potpune su i stigle su pravovremeno, izvijestilo je u utorak Državnoodvjetničko vijeće (DOV), koje će sve pristigle prijave proslijediti Vladi RH.

Zamjenik predsjednice DOV-a Ante Novokmet izjavio je nakon sjednice da je svaka prijava zasebno analizirana te da su svi kandidati u potpunosti ispunili sve tražene uvjete.

DOV je stoga donio odluku da će sve četiri pravodobne i potpune prijave sa svom priloženom dokumentacijom dostaviti vladi, dodao je Novokmet.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Neobičan slučaj Veliki obrat: Maloljetnik tvrdio da su ga pretukli na cesti, policija otkrila što se zapravo dogodilo

Prijave na javni poziv za glavnog državnog odvjetnika poslali su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutačni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, priopćio je ranije DOV.

Upravo je kandidatura suca Turudića i prije zaključenja natječaja izazvala brojne negativne reakcije u javnosti, posebno oporbenih političara, ali i predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je poručio da bi na tu dužnost trebala biti izabrana politički i stranački neovisna osoba.

Glavni državni odvjetnik bira se na četiri godine, a za izbor je potrebna natpolovična većina, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Prije izglasavanja u Saboru potrebno je i mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Pročitajte i ovo Stockholm nesmotrene izjave Zlokobno upozorenje građanima europske države: "Budite spremniji nego ikada za rat"

Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njezin prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene