Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraća se na Ekonomski institut

Švaljek podnijela ostavku: 'O politici ću još razmisliti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića podnijela je ostavku na svoju dužnost.

Sandra Švaljek, nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak punomoć za vođenje Grada dao Vesni Kusin, u petak je podnijela ostavku na svoju dužnost.

Pročitajte i ovo Policija Trebat će strpljenja U najgore vrijeme: Lančani sudar pred Mostom slobode blokirao Zagreb Glavni kolodvor u Zagrebu Istraga u tijeku Sukob u centru Zagreba: Policija uhitila osumnjičenog zbog teškog ranjavanja migranta

"Bandićeva odluka je politički utemeljena i nije uzrokovana mojim propustom. Ne vidim više svrhe", rekla je Švaljek novinarima na pressici.

"Vraćam se na Ekonomski institut. O politici ću još razmisliti", poručila je Švaljek.

Kosor: Ostavka Sandre Švaljek moralan čin

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je u petak da je ostavka zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Sandre Švaljek moralan čin i ako se vrati u Skupštinu, imat ćemo jednu dobru zastupnicu više.

"Sandra Švaljek je pet mjeseci vodila grad, pošteno radila posao i u tom imala našu punu potporu. Ako se vrati u Skupštinu, imat ćemo jednu dobru zastupnicu više, ali to ćete od nje čuti u 10 sati na konferenciji za novinare", kazao je Kosor novinarima u zagrebačkoj Gradskoj skupštini upitan što misli o ostavci Sandre Švaljek.

Švaljek u srijedu rekla kako će u slučaju da ostane bez punomoći za obnašanje dužnosti gradonačelnika podnijeti ostavku te u Gradskoj skupštini aktivirati mandat i osnovati klub nezavisnih gradskih zastupnika.

Vezano uz potez gradonačelnika Milana Bandića, koji je jučer Vesnu Kusin ovlastio za poslove vođenja Grada, rekao je da je taj potez potpuno legitiman.

"Bandić je mogao prenijeti svoje ovlasti na drugu zamjenicu i to je potpuno legitimno. Može i sutra podnijeti ostavku i bit će izbori", kazao je Kosor. Dodavši kako je i ranije imao dobru suradnju s Kusin, rekao je da će HSLS podržati sve dobre prijedloge koji dođu na dnevni red Skupštine.

99 posto uvjeren

Istaknuo je i da ga nije iznenadio timing koji je Bandić izabrao, jer jako dobro poznaje Bandića i bio je "99 posto uvjeren da će opoziv Švaljek biti jučer".

"Bandić je to napravio u pravom trenutku kada je sjednica Gradske skupštine i svi mediji su tu te kada to može izazvati najveću pažnju. S Bandićem sam surađivao petnaest godina i taj potez me ničim nije iznenadio", istaknuo je Kosor.

Upitan kako komentira aktualnu situaciju u Gradu, odgovorio je da Skupština ide dalje a na njoj se odluke nekad donose, a nekad ne prolaze.

Osvrćući se na jučerašnje odbijanje prijedloga Kluba zastupnika HSLS-a i HSS-a da se iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport izdvoji poseban Ured za kulturu, Kosor je to ocijenio "malim pomakom oko Ureda za kulturu" jer su od četiri skupštinska kluba - dva podržala njihov prijedlog (Klub HSLS-a i HSS-a te SDP-a). Dodao je i kako je Klub HDZ-a podržao samostalni Ured za kulturu, ali ne sad već za nekoliko mjeseci.

Naveo je kako će, pošto po Poslovniku točka na dnevni red može ponovo doći za tri mjeseca, tada njihov prijedlog će ponovno biti na dnevnom redu i, smatra, tada će je od četiri kluba zastupnika podržati njih tri.

"U 2015. godini će sigurno biti izglasan Ured za kulturu", kazao je Kosor.

U vezi sa spekulacijama da će zagrebački HDZ formirati službenu koaliciju s Listom grupe birača nositelja Milana Bandića, rekao je kako ne vjeruje da njegovi državni partneri - HDZ, može formirati službenu koaliciju na razini Grada Zagreba s Milanom Bandićem "kojeg oni samo nazivaju drug Tito".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene