Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova EU direktiva

Apsolutni minimum: Evo koliko će očevi moći iskoristiti dana dopusta nakon rođenja djeteta

Otac Berislav (Foto: Dnevnik.hr)
Otac Berislav (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Otac Berislav (Foto: Dnevnik.hr) Otac Berislav (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Demograf Stjepan Šterc (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U ovom trenutku na roditeljskom dopustu je oko 1300 očeva u Hrvatskoj. Čuvaju djecu, mijenjaju pelene, a podaci govore da je takvih iz godine u godinu sve više. Europski parlament prihvatio je direktivu prema kojoj će u svakoj zemlji, svaki otac nakon rođenja djeteta moći iskoristiti minimalno 10 dana očinskog dopusta.

Berislav je prije tjedan dana drugi put postao otac. Dok je supruga kod kuće on, zajedno sa starijim sinom, obavlja kupnju potrebnih namirnica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strava u SAD-u! Dječak (10) ubio svog vršnjaka nakon utrke u kojoj je izgubio, otac mu pomogao zataškati zločin: "Platit će za ovo" Videopoziv 22.10.2023. Poziv Domagoja Mikića Deseteročlana obitelj živjela ilegalno u 26 kvadrata bez struje, tople vode i osnovnih potrepština: Zbrinuti su u manje od 24 sata nakon posjeta ekipe Dnevnika Nove TV

''Drugo dijete je staro tjedan dana tako da trčim okolo, obavljam zadatke, križam zadatke s liste, to je to čime se bavim. Ali da bih volio više vremena provoditi s njima, naravno da bih'', rekao je Berislav.

Da već sad može, rado bi iskoristio očinski dopust koji će uskoro, direktivom, provoditi zemlje Europske Unije. Njome je predviđeno deset dana plaćenog očevog dopusta nakon što se dijete rodi.

''Da budu sve više uključeni u razvoj svoje djece pogotovo u onim prvim formativnim godinama života'', kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Deset dana je minimum - a negdje to može biti i više. ''Mjera koja je prihvatljiva. Mi možemo i zapljeskati njoj i tako dalje, ali to nije mjera koja će išta ozbiljnije između ostalog promijeniti u ovim izrazito negativnim parametrima koji nas sustižu svaki dan'', kaže demograf Stjepan Šterc.

Ovom mjerom očevi dobivaju dodatne dane koje mogu provesti s djetetom. A nakon navršenih šest mjeseci djetetova života pa sve do osme godine mogu koristiti roditeljski dopust. I očevi i majke na njega imaju pravo - svatko po četiri mjeseca. Kod nas ga muškarci sve više koriste.

''2003. godine bilo ih je 300-ak, 2009. ih je bilo nešto malo preko 900, a već u 2018. ih ima preko 2000'', otkriva Jelena Šeler iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Trend rasta mogao bi se i nastaviti. Što se tiče nove direktive - od trenutka stupanja na snagu - države imaju rok od tri godine da je unesu u svoje Zakone.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene