Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika proslava

FOTO Najviši neboder u Hrvatskoj: Arhitektonsko čudo otvoreno uz spektakularan vatromet

Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 4
Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 4 Tom Dubravec/Cropix
Aktualno Galerija Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 1 Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 1 Foto: Tom Dubravec/Cropix Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 2 Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 2 Foto: Tom Dubravec/Cropix Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 3 Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 3 Foto: Tom Dubravec/Cropix Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 4 Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 4 Foto: Tom Dubravec/Cropix +9 Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 5 Galerija 1/14 >>
Najviša građevina u Hrvatskoj - Dalmatia Tower službeno je u otvorena u utorak navečer na Dan grada Splita i blagdan sv. Duje, a vrhunac večeri bio je spektakularan vatromet.

Najviša zgrada u Hrvatskoj s radom je počela lani, no svečano je otvorena na Dan grada Splita i blagdan sv. Duje. Riječ je o Dalmatia Toweru, u čijem je kompleksu i AC Hotel Split, koji je dio portfelja hotelskog lanca Marriott International, a AC Hotel Split prvi je predstavnik svoga brenda u Hrvatskoj.

Najviši neboder u Hrvatskoj projektirao je arhitekt Otto Barić, visok je 135 metara i dobitnik dviju međunarodnih nagrada: European Property Awards u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja visokogradnje komercijalne namjene te International Property Award za najbolji projekt u kategoriji razvoja.

  Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 4 Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 3 Foto: Tom Dubravec/Cropix

Ima 214 soba i apartmana, unutarnji bazen na 17. od ukupno 30 katova, spa, saunu, parnu sobu, veliki prostor za sastanke i fitnes-centar koji je otvoren non-stop.

Iako je Dalmatia Tower u funkciji već 10 mjeseci, cijeli je kompleks predstavljen javnosti uz raskošan program, a o proslavi je izvijestio i reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan, koji se javio s najvećeg nebodera u Hrvatskoj.

Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 4 Spektakularni vatromet s najviše zgrade u Hrvatskoj - 1 Foto: Tom Dubravec/Cropix

U Dalmatia Toweru radi gotovo tisuću ljudi, od čega najmanje 700 iz područja visokospecijaliziranog IT-a. Naime, uz AC Hotel by Marriott tu posluju i mnoge međunarodne kompanije.

Na vrhu Dalmatia Towera instaliran je laserski show, a preko cijele zgrade alpinisti su raširili hrvatsku zastavu koja je pratila nogometaše na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Katru.

Uzvanike, među kojima je bio niz poznatih lica iz svijeta politike, estrade, sporta, poduzetništva, politike i kulturnog života Splita i Hrvatske, zabavljao je Gibonni, a sve je završilo spektakularnim vatrometom.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Nove TV Toranj od 27 katova Na blagdan svetog Dujma u Splitu otvoren najviši neboder u Hrvatskoj: "Zvonik katedrale je visok 60 metara, a mi smo na dvostruko većoj visini"

Investitor Josip Komar objasnio je da prošle godine usred sezone nije bilo logističkih i vremenskih mogućnosti za organizaciju svečanog otvorenja, pa su se potrudili da sve bude na nivou jer je, kako kaže, riječ o projektu koji je izuzev Pelješkog mosta najveće arhitektonsko postignuće u posljednjem desetljeću.

"Uz AC Hotel ovdje posluju i mnoge međunarodne kompanije, a upravo je to ono što smo htjeli postići. Željeli smo urbanistički, turistički, ali i korporativno repozicionirati Split i stvoriti konture budućeg razvoja grada. Dalmatia Tower bez sumnje predstavlja monumentalnu urbanističku i arhitektonsku vrijednost moderne Dalmacije spajajući suvremeni minimalizam s antičkim nasljeđem Splita u harmoničnu cjelinu", istaknuo je Komar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene