Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suze i očaj radnika Željezare

'Nakon 23 godine izlazimo kao poklane ovce'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teški trenuci za više od devetsto radnika sisačke Željezare.

Danas i sutra potpisuju otkaze i ne znaju kakva će im biti budućnost. Američki vlasnici odustali su od nastavka ulaganja i proizvodnje. Posljednje dane u sisačkoj željezari većina ljudi dočekala je u suzama. 'Što imam reći? Imam troje djece. Nakon 23 godine izlazimo kao poklane ovce, tako mirno, tako tiho. Ne znam što nakon ovog', rekla je Izeta Harbaš iz Siska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjene na tržištu rada Pogledajte koja su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj: Jedno je donedavno bilo jako traženo, a sada pada Prosvjed sindikata Ususret Prazniku rada Hrvati ocijenili rad sindikata: Pogledajte rezultate ankete

>> Danas i sutra 916 radnika Željezare Sisak ostaje bez posla

Tvrtku u kojoj je većina njih provela cijeli radni vijek napuštaju s potpisanim raskidom ugovora u jednoj i sindikalnim kalendarom u drugoj ruci.

S američkim poslodavcima uspjeli su dogovoriti otpremnine u iznosu od svega 3.000 kuna po godini staža. Na žalost kad plate račune i rate kredita samo će rijetkima ostati nešto novca.

Ipak nisu svi radnici pesimistični. Mnogi se nadaju da će se pojaviti kupac koji će ih vratiti na radna mjesta. 'Smatram da će Željezara ponovno raditi. Nije bitno tko će biti vlasnik', rekla je radnica Ana Šolaja.

Do odluke o prekidu proizvodnje došlo je zbog problema s distribucijom električne energije, plina i vode. Tu je i dug državi od 20 milijuna kuna, za koji se ne zna kako je nastao i tko će ga platiti. Vlada Jadranke Kosor iznevjerila je radnike neuključivši se u rješavanje problema. Sad sve nade polažu u Zorana Milanovića.

'Očekujem da to bude prioritet nove vlade, o tome ovisi sudbina cijelog jednog grada', rekla je županica Marina Lovrić. No, pomoć ne treba samo radnicima željezare. S njih 1.000, broj nezaposlenih u Sisku popet će se na gotovo 13.000. Broj nezaposlenih mogao bi još rasti, jer u Sisku su još tri tvrtke kojima prijeti ista sudbina.

Željezara je bila jedna od žila kucavica Siska, o plaćama zaposlenih ovisilo je gotovo pola grada. Veći dio proračuna grada Siska dolazio je iz doprinosa koji je plaćala Željezara i dogodila se jedna prilično zanimljiva životna ironija. Prije 20 godina kada je Željezara bila na svom vrhuncu, zapošljavala je 13.000 ljudi, a sada će u Sisku biti 13.000 nezaposlenih.

Iako se čini da ne može gore, može gore, jer o ovoj kompaniji je ovisilo još najmanje 30 tvrtki koje zapošljavaju oko 1.000 ljudi. Vlada Zorana Milanovića rekla je da je ovo jedan od prvih problema s kojim će se oni uhvatiti u koštac. Radnici očekuju mnogo od njih i nadaju se da će već na prvoj sjednici Vlade biti govora o sisačkoj željezari.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene