Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do iduće srijede

Sabor odgodio raspravu o Zakonu o radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među predstavnicima vladajuće koalicije neslužbeno se može čuti kako će se rasprava odgoditi jer bi se time otvorio prostor za još jedan pokušaj dogovora sa sindikatima.

Unatoč ranijim najavama, Hrvatski sabor u četvrtak neće raspravljati o predloženim izmjenama Zakona o radu (ZOR), već je rasprava odgođena do iduće srijede.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja u Saboru Oporba burno novom vlasniku Fortenove: "Nitko u povijesti Hrvatske nije bio ovako moćan kao tajkun Vujnovac" Ivan Malenica i Marin Piletić Neuspješni drugi krug Sindikati nisu prihvatili Vladinu ponudu, pregovori se nastavljaju. Piletić: "Stavovi danas nisu usuglašeni"

Kako se neslužbeno čulo među zastupnicima vladajuće koalicije, rasprava o ZOR-u odgodit će se za srijedu kako bi se time otvorio prostor za još jedan pokušaj dogovora sa sindikatima, koji zbog nezadovoljstva predloženim izmjenama prijete prosvjedima i općim štrajkom.

Sindikati najavili prosvjed pred Saborom

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel potvrdio je da su i sindikati neformalnim kanalima dobili informaciju da se rasprava o ZOR-u prebacuje za slijedeći tjedan, vjerojatno u srijedu. No, nismo dobili informaciju iz kojih razloga i ima li itko namjeru dodatno pregovarati sa sindikatima, dodao je Novosel.

Odgođena rasprava pa odgođen i prosvjed

Što se tiče prosvjednog skupa koji je bio najavljen za dan kada će se u Saboru voditi rasprava o ZOR-u, budući da je rasprava odgođena i mi smo odgodili prosvjed za taj dan, kaže Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever podsjetio je da su sindikati poslali dopis premijeru Zoranu Milanoviću u kojem su zatražili da se ZOR povuče iz procedure na šest mjeseci, a oni su spremni pregovarati i staviti svoje prosvjedne aktivnosti u mirovanje.

'Novi ZOR pogoršat će položaj žena na tržištu rada'

Na taj dopis nismo dobili nikakav odgovor, već poziv na sastanak od ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića iz kojeg nije bilo jasno koja je svrha sastanka. I dalje čekamo odgovor, a nevjerojatno je da predsjednik Vlade neće odgovoriti na službeni dopis pet sindikalnih središnjica, rekao je Sever.

Ministarstvo otvoreno za pregovore

Ustvrdio je da sindikalna strana ima argumente i analize protiv predloženih izmjena ZOR-a, dok Vlada i poslodavci nemaju ni jedno niti drugo. Pripremamo se za generalni štrajk i neke druge akcije, a Vlada će u predstojećem razdoblju biti "mekog trbuha" pa, bude li ustrajala na predloženim izmjenama ZOR-a mora biti spremna da ćemo je tući po "mekom trbuhu" različitim akcijama, poručio je Sever.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava poručuju pak da su otvoreni za nastavak pregovora i da je poziv sindikatima i dalje otvoren. Danas je i ministar Mirando Mrsić sa sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Koprivničko-križevačke županije sindikatima ponovno uputio poziv da se vrate za pregovarački stol, kažu u Ministarstvu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene