Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Točno u podne

Sutra prosvjedi seljaka: 'Ako Vlada prima cirkusante, može i nas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi seljačkih udruga počet će sutra u 12 sati u gotovo svim kontinentalnim županija bez blokiranja prometa.

Povod za prosvjede je ignoriranje seljačkih zahtjeva upućenih Vladi kojima se traže isplata prošlogodišnjih poticaja i razgovori o najavljenom smanjenju dijela proračuna namijenjenog poljoprivredi, istaknuli su predstavnici Stožera za obranu poljoprivrede nakon današnjeg sastanka u Novoj Gradiški.

Prosvjedi su prijavljeni u gotovo svim kontinentalnim županijama na pedesetak lokacija, rekao je predsjednik Stožera za obranu poljoprivrede Stjepan Kunovec.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada

>> Seljaci prijete blokadom prometnica!

Rečeno je da neće biti blokade prometnica. Najviše prosvjednih mjesta, devet trebalo bi biti u Osječko-baranjskoj županiji. U Brodsko-posavskoj prosvjedovati će se na tri mjesta Vrpolju, Rešetarima i Lužanima, za Zagrebačku županiju prosvjedno mjesto je u Ivanić Gradu, u Velikom Grđevcu za Bjelovarsko-bilogorsku županiji, u Sisačko-moslavačkoj u Sisku, a prosvjedno mjesto u Požeško-slavonskoj županiji i ovaj put biti će u Ferovcu.

Kunovec je podsjetio kako su prije tjedan dana uputili zahtjeve prema Vladi, resornom ministarstvu i predsjedniku Republike, kojima se traži poštivanje zakona o potpori i financijskoj omotnici za isplatu poticaja za izravna plaćanja u cijelom iznosu, a riječ je o ukupno 2,9 milijardi kuna.

'Ako Vlada može primati cirkusante, može i seljačke udruge'

Isplata poticaja očekuje se do kraja veljače, a način isplate prepuštamo ministarstvu i Vladi, rekao je. Treći zahtjev je da tražimo hitan prijem kod predsjednika Vlade, jer do danas nismo informirani o tome koje su stavke izravnih plaćanja rezane u novom proračunu, istaknuo je Kunovec.

'Bilo je osam dana vremena da nam se netko javi. Ako premijer i Vlada mogu primati sindikate, pa čak i neke cirkusante, onda mogu primiti i seljačke udruge i Hrvatsku poljoprivrednu komoru koja je izabrana od poljoprivrednika i reći im zbog čega i kako se proračun za poljoprivredu smanjuje', kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljak Mato Mlinarić.

Hrvatska poljoprivredna komora o proračunu za poljoprivredu ne zna ništa osim ovog što smo čuli u medijima, rekao je predsjednik te komore Darko Grivičić. Ako se proračun za poljoprivredu smanji za milijardu kuna bit će to potvrda da je poljoprivreda na periferiji razmišljanja i interesa ove Vlade, ustvrdio je Grivičić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene