Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

''Njemačka dosta pritišće Hrvatsku da omekša svoje kriterije u pregovorima sa Srbijom''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je kancelarka oduvijek sklona hrvatskim demokršćanskim premijerima. Kakva je da tako kažemo "kemija" između nje i novog hrvatskog predsjednika Vlade? Na ovo pitanje odgovorila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

''Dojam je da je susret Andreja Plenkovića i Angele Merkel bio iznimno srdačan. Kancelarka je sklona demokršćanskim premijerima, što je logično, jer njezina stranka i HDZ pripadaju istoj političkoj obitelji, članice su Europske pučke stranke i uvijek se ide logikom da će se prije dogovoriti sa svojim nego sa ''tuđim''.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Bila je ona sklona i premijeru Ivi Sanaderu na početku njegovog drugog mandata, dok se još nije znalo kuda će to sve odvesti. Čak je i sudjelovala u spotu potpore premijeru, također je bila i premijerki Kosor sklona. Ali to nije ništa loše. To je logično, Svakako su pučani uvijek skloniji pučanima, socijalisti socijalistima.

Danas su na sastanku dotaknuli mnoge teme. Uz ostalo i bilateralne odnose između Hrvatske i Njemačke, gospodarske odnose. Otvorila se tema širokopojasnog interneta i toga hoće li DeutcheTelekom obaviti taj posao ili ne.

To je tema koja se vuče još od posjeta predsjednice i njezinog prvog posjeta u Njemačkoj. Nismo dobili odgovor ni da niti ne. To je tema šira od onoga kako to percipira Most koji je to aktualizirao. Prošla Vlada premijera Oreškovića, odlučila je taj posao dodijeliti privatnom sektoru. Pitanje širokopojasnog interneta nije samo tehnološko pitanje, civilizacijsko ili gospodarsko. To je i sigurnosno pitanje i svaka ozbiljna Vlada bi za taj posao najprije napravila jednu pametnu, dobru stratešku studiju, uklopila i sigurnosni faktor i onda po javnom natječaju odlučila kome će taj posao dodijeliti. Mislim da će tako i biti. Ima vremena do 2020. godine.''

Hrvatska blokirala Srbiji poglavlje 26 - zbog čega?

''To je poglavlje obrazovanja zbog prava obrazovanja nacionalnih manjina, odnosno hrvatske nacionalne manjine na svom jeziku koje u Srbiji još nije ostvareno. Uopće, što se Njemačke tiče, ona je sklona dosta srbijanskim pregovorima. Ona bi htjela da Srbija, naprosto zbog njezinih interesa, ukliže u EU. Njemačka i razumije i ne razumije specifičnost odnosa Hrvatske kao punopravne zemlje članice i Srbije koja je u pregovorima.

I premijeru i kancelarki sam postavila pitanje, naglasila kroz samo pitanje da nisu sva pitanja bilateralna, da pitanje nestalih recimo, nije bilateralno nego prvorazredno pravno humanitarno, a onda samim tim i političko pitanje. Premijer je u odgovoru bio vrlo decidiran, a kancelarka je ostala na svom stavu, To je posve zanemarila. Rekla je da se svi problemi između Hrvatske i Srbije moraju rješavati bilateralnim putem i da će oni u tome pomoći. To je stav od kojeg Njemačka ne odustaje.

Znam po diplomatskim kanalima da Njemačka dosta pritišće Hrvatsku, da omekša svoje kriterije u pregovorima sa Srbijom, ali stvar je hrvatske politike i diplomacije na koji će način zaštiti svoj nacionalni interes.

U svakom slučaju ovo što se dogodilo danas je dobar znak. Srbija nije ispunila granicu koja je potrebna za otvaranje poglavlja obrazovanje, a obrazovanje i prava obrazovanja nacionalnih manjina na vlastitom jeziku je neotuđivo pravo koje je implementirano i u zajedničkoj europskoj pravnoj stečevini.''

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene