Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo iščekivani sastanak

Merkel: Odnosi Hrvatske i Njemačke su sjajni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je uz vojne počasti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u ponedjeljak u Berlinu, nakon čega su započeli s razgovorom u kancelarskom uredu.

"Drago mi je da je Hrvatska težište stavila na gospodarska pitanja, to je važno i dobro. Odnosi Hrvatske i Njemačke su sjajni. Stotine tisuća Hrvata koji žive u Njemačkoj predstavljaju most između naših zemalja", rekla je kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s Plenkovićem, dodajući da je Njemačka jako dobar partner Hrvatskoj i da će tako biti i u budućnosti.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

Susretom je "iznimno zadovoljan" bio i Plenković, rekavši da su razgovori bili sadržajni i kvalitetni te da su se fokusirali na potvrdu prijateljskih, gospodarskih i kulturnih veza koji postoje između Njemačke i Hrvatske.

"Njemačka je jedan od naših ključnih gospodarskih partnera. Njihove tvrtke ulažu u Hrvatsku, zapošljavaju, a velik broj Nijemaca dolazi u Hrvatsku kao turisti. Suglasili smo se da je ove odnose potrebno dalje nadgraditi u europskom kontekstu", rekao je Plenković, dodajući da je posebno važna zajednička ocjena da je potrebno podurpijeti zemlje jugoistočne Europe prema Europskoj uniji, posebno Bosnu i Hercegovinu

"Hrvatska je spremna pomoći svojim iskustvom, ali i svojim položajem kao članica EU i NATO-a štiteći pritom pravo sva tri konstitutivna naroda BiH. Govorili smo o Europskom vijeću, globalnim izazovima, posebno odnosima s Rusijom. Smatram da idemo u dobrom smjeru kada je riječ o zajedničkom stajalištu Europskog vijeća koji ćemo, nadam se, svi podržati u četvrtak", rekao je Plenković.

Na pitanje o situaciji u BiH, Plenković je rekao da je cilj Hrvatske i Njemačke poduprijeti europski proces koji može zadržati koheziju zemlje, te da su se založili za ravnopravan tretman sva tri naroda. 

Na pitanja o odnosima sa Srbijom Plenković je rekao da ona, kao i sve zemlje koje idu prema EU, mora ispuniti kriterije. "Želio bih da mandat moje vlade bude taj u kojem ćemo zatvoriti niz pitanja iz Miloševićeve velikosprske agresije na Hrvatsku. Tu je i pitanje nestalih, sporazum o zaštiti manjina, pronalaženje odgovora za procesuiranje ratnih zločina, zakon o regionalnoj jurisdikciji. Pokušavamo naći rješenje koje bi izbjeglo moguće probleme hrvatskih branitelja", rekao je Plenković. 

Merkel je dodala da, kada je u pitanju BiH, u velikoj mjeri podupire Plenkovićeve intencije. "Što se tiče Srbije, mišljenja smo da o bilaterlanim pitanjima treba raspravljati na bilateralnoj razini. Gdje god Njemačka može dati podršku, to ćemo učiniti", rekla je Merkel, dodajući da treba podržati sve zemlje zapadnog Balkana na putu prema članstvu u EU jer svaki riješeni problem smanjuje tenzije u regiji. 

Nakon razgovora njemačka kancelarka i hrvatski premijer obratit će se novinarima, nakon čega ga očekuje sastanak s predsjednikom njemačkog parlamenta Bundestaga Norbertom Lammertom.

Andreju Plenkoviću ovo je prvi posjet Berlinu u svojstvu predsjednika Vlade Republike Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene