Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uputili apel

Suci u bijelom štrajku na sudovima: Oglasila se Hrvatska odvjetnička komora

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) u ponedjeljak je izvijestila da se zalaže za nastavak razgovora i pregovora predstavnika sudaca s Ministarstvom pravosuđa i uprave u nadi da se štrajkovi sudaca neće više ponavljati i da će doći do zadovoljavajućeg rješenja.

U bijelom štrajku na hrvatskim sudovima bi, prema najavama iz Udruge hrvatskih sudaca, trebalo sudjelovati dvije trećine prvostupanjskih sudaca.

Sljedeća dva tjedna, do 19. svibnja, suci neće raditi u e-Spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju ni, primjerice razvod braka.

O bijelom štrajku hrvatskih sudaca oglasila se i Hrvatska odvjetnička komora.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Osnovna i najvažnija zadaća odvjetnika je ostvarenje prava stranaka u razumnom roku, a tome ne pridonosi otkazivanje zakazanih ročišta koje naše stranke i u redovnom tijeku stvari predugo čekaju.

Pročitajte i ovo Vrhovni sud Ignoriraju ih Vrhovni sud priopćio: Za bijeli štrajk sudaca odgovorna je izvršna vlast

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) razumije zahtjeve sudaca za povećanje plaća i poboljšanje njihovog materijalnog statusa, kao zahtjeve za poboljšanje materijalnog statusa i povećanje plaća svih službenika koji rade na sudovima i bez kojih suci ne mogu uredno obavljati svoju odgovornu i važnu dužnost za ostvarenje vladavine prava.

HOK također podupire sve napore u svrhu ostvarenja boljih uvjeta rada sudaca i sudova u smislu uređenja ili izgradnje adekvatnih zgrada sudova, kao i opreme sudnica i ostalih prostorija suda.

Poboljšanje materijalnog statusa sudaca i sudskih službenika nužno je i pridonosi ostvarenju neovisnosti sudaca i sudbene vlasti u cjelini, a što je jedan od preduvjeta za pravedno i brzo suđenje u svim predmetima.

Pročitajte i ovo Brankica Grgurić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Gošća Dnevnika Nove TV Čelnica sindikata medicinskih sestara i tehničara: "Naš ministar bi stalno razgovarao i razgovarao. Apsolutno smo spremni na štrajk"

Stoga se HOK zalaže za nastavak razgovora i pregovora predstavnika sudaca s Ministarstvom pravosuđa i uprave RH u nadi da se štrajkovi sudaca neće više ponavljati i da će doći do zadovoljavajućeg rješenja.

Hrvatska odvjetnička komora apelira da se otkazana ročišta prioritetno ponovo zakažu u kratkom roku, a sve u cilju ostvarenja prava stranaka pred hrvatskim sudovima", poručuju iz Hrvatske odvjetničke komore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene